Istinomer: Ljajić ispred Vučića i Dačića

Beograd – Više od 60 odsto izjava ministara koje je sajt Istinomer obradio u prvih godinu dana rada vlade, ocenjeno je negativno, najniže na skali našao se ministar Milutin Mrkonjić, najbolje je pozicioniran potpredsednik Rasim Ljajić, a više ne

sednica vlade
sednica vlade

gativnih nego pozitivnih ocena imaju i Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. “Neocenjeno” četvoro članova vlade – Sulejmanu Ugljaninu, Alisi Marić, Suzani Grubješić i Ivanu Mrkić.

Na skali od minus 10 do plus 10, premijer Dačić ima indeks -3,33, što znači da ima veći broj negativno ocenjenih izjava, dok je potpredsedenik vlade Vučić na poziciji -2,38, izjavio je novinarima danas glavni urednik sajta Istinomer Siniša Dedeić.

 

 

 

Lideri najvećih stranaka, Vučić, Dačić i Mladjan Dinkić bili su najeksponiraniji u javnosti i oni imaju i najviše ocenjenih izjava, rekao je Dedeić i naveo da Dinkić za razliku od druge dvojice, ima pozitivan indeks 1,43.
– Fudbalskim žargonom rečeno, najistureniji, špic igrači Vlade su Dačić, Vučić i Dinkić. Ostalo je primetno da su premijer i vicepremijer, Dačić i Vučić, znatno manje govorili o svojim ministarskim resorima policiji i vojsci, odnosno unutrašnjim poslovima i odbrani. Kao da je za njih preveliki zalogaj bio da uz najvažnije dve funkcije u Vladi Srbije imaju i dva izuzetno značajna resora – rekao je Dedeić.
Kao primere Dedeić je naveo da je premijer govorio da se MMF neće ovde dugo zadržati a onda je vrlo brzo promenio mišljenje. Govorio je i o podeli Kosova pa demantovao da je koristio takav termin, najavljivao brza postavljenja šefova policije u Nišu i Novom Sadu, ali i tvrdio da mala matura neće biti poništena.
Vučić je “loše” ocene dobio za predizborna obećanja o ukidanju agencija i partijskog zapošljavanja, tvrdi Dedeić i navodi da je veliki broj obećanja zbog dužih rokova za njihovo ispunjenje dat uz ocenu: “radi se na tome”.
Analiza Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, koji realizuje projekat Istinomer, pokazala je da je nasuprot negativnim ocenama koji je 60 odsto, pozitivnih bilo tek 20 odsto, dok su pojedini ministri ostali neocenjeni zbog, kako je Dedeić naveo, toga što su njihove izjave, po kriterijumu Istinomera, neocenjive.
Reč je o četvoro članova vlade – Sulejmanu Ugljaninu, Alisi Marić, Suzani Grubješić i Ivanu Mrkiću, a Dedeić je komentarišući rezultate istraživanja primetio da se “čini da su se mnogi ministri ujeli za jezik i sada manje obećavaju”.
Najniži na skali Istinomer indeksa, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić ocenjen je sa – 7,62, dok je ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić dobio najveću ocenu, 2,38, uz obrazloženje da je prvi smanjio broj obećanja u vezi izgradnje Koridora 10, ali je više puta najavljivao rešenje za “Jat”, koje je izostalo, dok su Ljajiću kao najvažniji rezultati pripisani dolazak Pej pala i socijalna korpa.
Njemu je, međutim, zamereno što u Srbiju još nisu stigli obećani svetski maloprodajni trgovinski lanci Lidl, Ikea…, rečeno je na konferenciji za novinare.
Inače, Jovan Krkobabić ima indeks -0,48, Žarko Obradović -0,95, Goran Knežević 0,95, Velimir Ilić -2,86, Slavica Djukić Dejanović -1,43, Nikola Selaković -1,90, Verica Kalanović -2,86, Zorana Mihajlović -2,86, Milan Bačević -0,95, Bratislav Petković -2,38.
Istinomer citira, analizira i ocenjuje izjave političara i drugih javnih ličnosti po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja i do sada je ocenjeno 400 aktera, više od 2.500 izjava i uradjeno 600 analiza.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO