Utorak, 6 Decembra, 2022

Istina ma koliko “gorka” bila // Zilkić i Zukorlić – Brod koji tone!

Sandžakhaber, web portal koji postoji nepunih četiri meseca, za kratko vreme doneo je niz tačnih i preciznih informacija i saznanja podsetićemo samo ne neke:

DVA JARANA DOBRA STARA, FOTELJA IM MNOGO DRAGA.
DVA JARANA DOBRA STARA, FOTELJA IM MNOGO DRAGA.

Prvo smo pisali u Raskolu i BDZ, Prvi smo objavili ekskluzivne informacije o tajnim viđanjima Zilkića i Zukrolića i nepodržavanju inicijative za pomirenje islamskih zajednica, prvi smo dali informaciju o napadima na Bekira ef. Makića, prvi, prvi, prvi i jedini ne cenzurišemo komentare ljudi, ne spinujemo informacije.

Sada Vam donosimo ekskluzivne informacije i pokazujemo koliko drugi kaskaju za nama a nastavićemo i dalje uz Allahovu pomoć.

O susretima Zilkića i Zukorlića pisali smo još u trenutku kada za to drugi nisu ni sanjali a kamoli mislili, sada web portali ekskluzivno objavljuju informacije o ovim sastancima. U tekstu koji smo objavili 2.arila. 2013. godine pisali smo o tajnim susretima Zukorlića i Zilkića podećamo na taj tekst:

Ekipa sandžakhaber ekskluzivno donosi detalje o planu Muamera Zukorlića i Adema Ziklića o održavanju postojećeg stanja i neprihvatanju nikakvih ponuđenih predloga za ujedinjenje Islamskih zajednica.

MUAMER ZUKORLIC

Naime kako tvrdi naš dobro obavešteni izvor blizak Islamskoj zajednici u Srbiji, muftija Muamer Zukorlić i  reisu-l-ulema Adem Zilkić intenzivirali su svoje krivene sastanke ovih dana. Naime radi se o seriji sastanaka i dogovora da ni jedan ni drugi ne prihvataju ništa što nude posrednici turskog reisu-l-uleme Gormeza i reisu-l-uleme Kavazovića.

Kako tvrdi naš dobro obavešteni izvor, Zukorlić i Zilkić su jedina dva čoveka među sandžačkim imamima koji su “protiv pomirenja islamskih zajednica jer tim činom obojica gube svoje pozicije i benificije koje im donose ove funkcije”.

Svesni da su bez ovih funkcija niko i ništa i u društvu i u porodici, svesni da će ostati bez ogromnih finansijskih sredstava kojima raspolažu, oni su dogovorili da igraju na taktiku “toplo-hladno” i tako što duže mogu  drže pregovore koji su u toku i ne pomeraju sa mrtve tačke.

“Oni će se i dalje služiti taktikom da jedan kada nešto prihvati, drugi to ne prihvata i obrnuto kako bi vernici u Sandžaku ostali što duže podeljeni a njih dvojica uživali beneficije koje im nude ove funkcije”.

Sastanci se održavaju u Zilkićevom rodnom selu Oraše gde Zukorlić ide samo sa svojim bratom i još jednim pripadnikom njegovog obezbeđenja tvrdi naš dobro obavešteni izvor. On dodaje da Zukorliću obezbeđenje ne služi da bi njega čuvalo jer je i sam svestan da njemu život nije ugrožen, već da bi zastrašivalo imame, radnike i službenike Islamske zajednice.

Isti izvor tvrdi da je Zukorlić zbog toga ušao u sukob sa reisu-l-ulemom Kavazovićem koji je iz svojih kanala saznao za ovaj nešto “mulja iza leđa sa Zilkićem” i to mu preneo prilikom svoje poslednje posete Prijepolju kada su se njih dvojica i sukobili oko suprotnih stavova po pitanju pomirenja Islamskih zajednica. Zukorlić ima problema jer se sve više imama okreće protiv njega taj broj je narastao čak na 80 odsto pa ni onih dvadeset posto ćuti i klima glavom zbog toga što primaju dobre plate.

Drugi izvor blizak Zilkiću tvrdi da u pregovorima koji se vode, obojica treba da se povuku sa funkcija iz Islamske zajednice pa tako bi Zilkić najverovatnije u penziju a Zukorlić bi prešao na mesto imama do penzije. Isti izvor tvrdi da bi objedinjenom Islamskom zajednicom upravljalo mešovito veće sastavljeno od članova obe Islamske zajednice sa duhovnim centrom u Sarajevu. No situacija je sada za njih dvojicu komplikovana jer su obojica pokušali da umešaju politiku u pomirenje Islamskih zajednica pa im to nije pošlo za rukom tvrdi naš sagovornik. On dodaje da su po novom ustavu Islamske zajednice BIH koji je u pripremi a kojom rukovodi reis Kavazović smanjene ingerencije Muftija što ne odgovara ni Zukorliću jer je po dosadašnjem ustavu IZBIH on je imao mnogo veće ingerencije što ovim novim ustavom neće imati.

Sledbenici Zukorlića i Zilkića inače dve zaraćene strane ni ne sumnjaju šta se “vije iza brda” podsetimo na obe strane puno je ranjenih, pojedini su ostali invalidi, ne priča brat sa bratom a njih dvojica kuju planove o daljem odvojenom delovanju a sve zarad nestabilnosti u Sandžaku, što dovodi do dalje podele unutar vernika i građana Sandžaka.

 

Sada se pojavljuju informacije o njihoim sastancima, vidi se da barataju istim terminima jer gađaju na osećanja vernika a glavni adut im je da je “inicijativa za pomirenje IZ” ustvari “Treća islamska zajednica” što naravno nije tačno.

Ovakvom zamenom teza oni žele što više zbuniti vernike u Sandžaku i desabilizovati područije na takav način da se izazove haos jer se u haosu obojica najbolje snalaze. Poznata je informacija da su oni kontaktu od Maj-a prošle godine, dakle skoro punih godinu dana i da je Zukorlić taj koji je načinio grešku tako što je fizički nasrnuo na pokretača inicijative za ujedinjenje mr.Bekira ef. Makića koji ima veoma veliki ugled i uticaj na imame iz obe islamske zajednice.

Dakle kontakti Zilkića i Zukorlića traju od Maj-a prošle godine, ekskluzivno saznajemo da je Zukorlić u kontaktu preko računara, jer je u haosu i strahu od prisluškivanja. Svestan da mnogo kompromitujućeg materijala protiv njega imaju njegovi bivši najbliži saradnici u panici je i strahu i zbog toga vuče očaničke poteze kakav je i udar na Bekira ef. Makića.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO