Istanbul spušta carine za hranu iz Srbije

1233

Ministarstvo trgovine razgovara sa Turskom o pogodnostima pri izvozu namirnica u ovu zemlju, dogovor do kraja godine

Ministar trgovine Rasim Ljajić razgovarao je u Istanbulu sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem o daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, kao i daljoj liberalizaciji režima slobodne trgovine između dve zemlje.

Ljajić je posebno naglasio potrebu da se među proizvodima koje Srbija izvozi u Tursku u bescarinskom režimu nađe i suncokretovo ulje, dodajući da su pojedine zemlje regiona u tom pogledu u povlašćenom položaju, jer ulje na tursko tržište izvoze bez carina, dok je carinska stopa za srpske izvoznike ulja 36 odsto.

– Uskoro bi trebalo radna grupa koju čine predstavnici ministarstava trgovine, finansija i poljoprivrede da počnu razgovore oko ovog sporazuma – rekao je Ljajić za “Novosti”. – Postoji dogovor da do kraja godine bude postignut dogovor o vrstama robe na koje će se proširiti režim bescarinske razmene između Srbije i Turske. Ima tu još nekih proizvoda za koje bismo želeli da se tu nađu. Uz ulje, to su meso i šećer. Nije mi jasno kako je ulje dosad bilo izostavljeno. Mogli bismo i da svedemo sve na nulu, da liberalizujemo trgovinu sa njima kao što su oni uradili sa Singapurom. Da svako izvozi gde hoće i koliko hoće. Samo nisam siguran koliko bi se to našima dopalo.

Nedavno su uljari u Srbiji tražili od države da limitira izvoz suncokreta u BiH, jer su komšije spremne da plate zrno mnogo bolje nego domaći proizvođači ulja. BiH ima sa Turskom sporazum o slobodnoj trgovini, koja je veliki kupac jestivog ulja, pa bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje na njihovo tržište.

izvor: novosti.rs