Istanbul: Hotel nudi besplatan smještaj gostima koji dolaze na otvorenje džamije Aja Sofije

Vlasnik hotela u distriktu Fatih donio je odluku o mogućnosti besplatnog smještaja za goste van Istanbula koji dolaze kako bi prisustvovali otvorenju Aja Sofije za molitve, planiranom za 24. juli.

Abdurrahman Baysoy, vlasnik Hotela Baykal, smještenog u distriktu Fatih, u Istanbulu, nudi besplatan smještaj u hotelu onima koji dolaze u grad na Bosforu radi prisustva otvorenju džamije Aja Sofije za molitve, 24. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Baysoy je, nakon odluke turskog suda i dekretom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da Aja Sofija ponovo postane džamija, želio dati svoj doprinos. Tako je donio odluku da hotel koji ima 25 soba i kapacitet 60 kreveta otvori svoja vrata za goste koji dolaze na otvorenje 24. jula.

Hotel ne prima nove rezervacije i sve sobe je stavio na raspolaganje gostima koji iz drugih dijelova Turske, ali i inostranstva dolaze povodom otvorenja Aja Sofije za molitve.

Za AA je kazao kako su veoma sretni što se Aja Sofija nakon 86 godina vraća svojoj prethodnoj namjeni te da su zahvalni onima koji su doprinijeli donošenju ove odluke, a naročito predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Dodao je kako su željeli uraditi nešto za ljude iz Turske i inostranstva, bez obzira da li su muslimani ili ne, a koji dolaze u Istanbul radi svjedočenja ovom historijskom činu.

”One koji imaju problem sa smještajem, a žele biti ovdje, pozivamo da dođu i besplatno borave u našem hotelu”, rekao je Baysoy.

Dodao je kako su svih 25 soba i 60 kreveta namijenili smještaju gostiju koji dolaze radi otvorenja Aja Sofije za molitve.

”Ideju o ovome smo podijelili i s članovima porodice, koji su pružili podršku. U tom periodu smo hotel namijenili za one koji dolaze radi Aja Sofije. Trenutno imamo nekoliko gostiju, ali ne primamo nove. Oni koji dolaze svjedočiti historijskom danu, mogu u našem hotelu boraviti taj dan, a napustiti ga u subotu 25. jula”, rekao je Baysoy.

AA/ GG

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO