Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
NaslovnaFeaturedIstaknutoIsporučena humanitarna pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

Isporučena humanitarna pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

BEOGRAD – Predstavnici više nevladinih organizacija posetili su Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici i donirali opremu koja će pomoći u borbi protiv virusa korona, pošto je u humanitarnoj akciji prikupljeno 1,8 miliona dinara za tu namenu.

Obema ustanovama donirane su hirurške rukavice, maske, lekovi, dezinfekciona sredstva, zaštitne kape i mantili, ali i sistemi za infuziju, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, toplomeri, invalidska kolica.

Predstavnik organizacije POTENT Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstveni radnici zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra.

Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za decu i odrasle, invalidska kolica.

Kako su saopštili aktivisti u Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti.

“U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima”, rekao je Oljača.

Prema rečima Marka Oljače, situacija u Sjenici je još dramatičnija “jer je od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, više od 30 zaraženo, nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba”.

Od 270 uradjenih radioloških nalaza, više od 70 odsto pacijenata ima pneumoniju, pa ih upućuju u bolnicu u Užicu, rekao je Oljača i dodao da i sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

“Poseduju jedan rentgen aparat koji je star više od 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva.

U saopštenju se navodi da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, kao i da se akcija nastavlja.

Oprema je nabavljena u akciji koju su putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Gradjanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

Beta/indeksonline.rs

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

POPULARNO