SARAJEVO – Iako svet iznova raduju podaci o efikasnosti vakcina protiv koronavirusa, ipak su se pojavila negodovanja religijskih zajednica zbog određenih sastojaka u vakcinama koji krše zakone vere. Tim povodom zatražen je i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjenja radi, većina vakcina protiv COVID-a 19 sadrži svinjski želatin koji služi kao stabilizator, odnosno osigurava vakcinu prlikom transporta i skladištenja. Međutim, konzumiranje svinjskih proizvoda muslimanima nije dozvoljeno prema standardima halal ishrane.

U odgovoru za Klix.ba iz Kabineta reisu-l-uleme jasno su istakli da Islamska zajednica BiH nema ništa protiv vakcina koje su odobrile nadležne stručne instance i kojima se ljudi štite od zaraza i bolesti.

“Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lek za bolesti koje ih zadese. Poslanik, a.s., je rekao da je Bog Dragi za svaku bolest dao i lek i pozvao muslimane da tragaju za tim lekom. To je, dakle, verska obaveza muslimana. Ono, pak, što je njima zabranjeno jeste da lek traže u onom što je Allah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi”, odgovorili su Klix-u iz Islamske zajednice.

Kako dalje navode, dok čovečanstvo ubrzano traga za efikasnim lekom protiv koronavirusa, informacije koje stižu do njih jeste da pojedine vakcine sadrže svinjski želatin, ali još čekaju zvanične potvrde.

“Ako je to tačno, muslimani su dužni opredeliti se za vakcine koje ne sadrže tu komponentu, a efikasne su u lečenju od koronavirusa, a ako ne postoji drugi izbor, zadnju reč o tome treba dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna”, kazali su iz kabineta reisu-l-uleme.

Usled ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koje su razvili Pfizer i BioNTech, vakcinu kompanije Moderna, Univerziteta u Oxfordu i drugih.

Iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja juče su izvestili da će svinjski želatin verovatno biti zastupljen u većini vakcina zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg veka trajanja vakcina.

Islamska zajednica u BiH nada se da će u što skorijem periodu dobiti adekvatan odgovor na pitanje koje muči muslimane širom sveta, to jest da će muslimanske zemlje spornu vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi.

“Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente predmetne vakcine”, navode u odgovoru.

Svinjski želatin u vakcinama protiv koronavirusa nije problem samo za islamske zajednice, već i za jevrejske zajednice u kojima se takođe konzumacija svinjskih proizvoda smatra verski nečistom.

indeksonline.rs/Klix.ba