Islamska zajednica Srbije obilježila Dan šehida Canakkale

Na “Obilježavanju Dana šehida Čanakkala”, održanom u nedjelju, 17. marta 2019., u novopazarskom Domu omladine u organizaciji Rijaseta IZ Srbije i Mešihata IZ-e Sandžaka, prisustvovali su mnogobrojni građani, među kojima i predstavnici društveno-javnog života: predstavnici BNV, Uprave Novog Pazara, predsjednici opština Tutin i Sjenica, kao i izaslanik ambasadora R. Turske u Beogradu dr. Fatih Judžel.

Prisutne je poselamio reisul-ulema, Sead ef. Nasufović i tom prilikom govorio koliki je važno da se sjećamo naših umrlih. “Treba da ih se sjećamo i podsjećamo se na njihov uzvišeni cilj”, rekao je on. Muftija sandžački, Senad ef. Halitović je podsjetio da je Sandžak davao svoje najjače stanovnike, svoju omladinu, za odbranu “granica daleko od sopstvene kuće”. “Svjesni smo mi toga, a znamo da je i Turska danas svjesna kolika je to bila žrtva. U svom obraćanju prisutnima, gdin Judžel je rekao da su odnosi između Turske i Srbije da as dobri i da će iz takvih odnosa proizići najpozitivniji rezultati po Sandžak. Imami Islamske zajednice su, tokom programa, poučili određene kur'anske sure i ajete u znak proučene hatme za šehide, a Faruk ef. Imamović, glavni imam Medžlisa IZ Tutin, proučio je dovu.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su Hor ilahija i kasida “Stambol” i književnik Enes Nikšić, koji je govorio i kazivao svoje stihove o đurumlijama. Također, prikazan je i dvanaestominutni dokumentarac o đurumlijama i bici na Čanakkalu. Osamnaesti mart se u Turskoj, i šire, obilježava kao Dan sjećanja na šehide Čanakkala, jednog od najtežih bojeva Prvog svjetskog rata i ratovanja uopšte.

U tim borbama su učestvovali i među gotovo pola miliona stradalih bili su vojnici sa Balkana. Tokom Prvog svjetskog rata na strani Osmanlija u borbama je učestvovalo oko 16.000 Bošnjaka, mahom sa područja Sandžaka. Oni se u u sastavu jedinica turskih askera bore kao dobrovoljci, u narodu poznatiji kao “đurumlije”. Moderator programa bila je Hasna Ziljkić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO