Naslovna Featured Istaknuto Islamska zajednica Srbije na konferenciji IZ Balkana u Turskoj

Islamska zajednica Srbije na konferenciji IZ Balkana u Turskoj

islamska-zajednica-srbije-na-konferenciji-iz-balkana-u-turskoj

NOVI PAZAR – Delegacija Islamske zajednice Srbije učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji “Nedjelja džamija i verskih službenika” koju je organizovala Uprava za verske poslove R. Turske (Diyanet) u gradu Edirne.

Konferencija je osmi po redu skup ove vrste koji organizuje Uprava za verske poslove R. Turske i okupila je delegacije islamskih zajednica iz dvanaest balkanskih zemalja.

Domaćin konferencije bio je dr. Ali Erbaš, predsednik Diyaneta a skup je bio posvećen vrednosti očuvanja i izgradnji džamija o čemu su doneseni i posebni zaključci.

Na prvom delu ove konferencije predstavljeni su mladi hafizi iz Edrinskog muftijstva, nakon čega je džumu namaz predvodio predsednik Diyaneta dr. Ali Erbaš i to u čuvenoj džamiji Selimija u Edirnu.

Drugog dana konferencije održan je radni sastanak predstavnika islamskih zajednica Balkana i Uprave za verske poslove R. Turske gde je zaključeno da verski službenici moraju zaustaviti pogrešne percepcije i tumačenja vere ali i osigurati da deca i mladi dobiju kvalitetno obrazovanje.

Na konferenciji su, pored domaćina, učešće uzeli predstavnici islamskih zajednica Grčke, Rumunije, Bugarske, Kipra, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Delegaciju Rijaseta IZS činili su reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović, muftija sandžački Senad ef. Halitović, muftija vojni Mustafa ef. Jusufspahić te šef kabineta reis-ul-uleme Nihad ef. Dervišević.

indeksonline.rs

Exit mobile version