Islamska zajednica: Španjević sirenom ometao molitvu

BIJELO POLJE – Odbor Islamske zajednice Bijelo Polje demantovao je navode Bjelopoljca Milorada Španjevića da je preksinoć umalo linčovan kada je otišao ispred nedavno otvorene džamije u naselju Nedakusi kako bi zamolio svoje komšije islamske vjeroispovijesti da utišaju ezan!

U Odboru Islamske zajednice navode da su u subotu, 13. jula, nakon što su po proučenom ezanu vjernici otpočeli namaz, ispred džamije čuli neprekidnu automobilsku sirenu.

– Pošto se sirena oglašavala neprekidno nekih desetak minuta, nekolicina vjernika je prekinula molitvu izašavši iz džamije da vide o čemu se radi, iz bojazni da neko od vjernika nije nepropisno parkirao vozilo i blokirao saobraćaj. U vozilu ispred džamije nalazio se mještanin naselja Nedakusi Milorad Španjević. Obratili su mu se riječima: “Komšija o čemu se radi“? On ih je upitao: “Smeta li vam svirena“? Odgovorili su odrično, na šta je on grubim tonom uzvratio: “Meni smeta vaš ezan, sviram po zakonu, ne može mi niko zabraniti – navodi se u reagovanju Islamske zajednice.

Pošto je molitvu prekinuo veći broj vjernika, stoji u reagovanju, izašli su da vide o čemu se radi.

– Verbalnim uvredama i vulgarnostima, uz prijetnje da će “ovo ugasiti“, obećavajući obračun u ponedeljak, dolazak sa „svojim odborom?“, te riječima da svira da ne bi čuo ezan, rekao je: „Baciću vam bombu ovđe“. Okupljeni i drskošću Španjevića revoltirani vjernici su se kontrolisali i nikakvog fizičkog kontakta nisu ostvarili sa Španjevićem, niti ga pokušali linčovati, kako je on sjutradan izjavio u štampi. Šunjevarići, komšije džamije u Nedakusima su Španjeviću govorili da ide kući. Učesnici ove verbalne prepirke su govorili da je bilo očigledno da je pomenuti Španjević bio u alkoholisanom stanju. Vjernici su tada o ometanju vjerskog obreda i verbalnim prijetnjama obavijestili pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji su se službenici našli na licu mjesta nakon 40-50 minuta – objašnjeno je u reagovanju.

Odbor Islamske zajednice je smatrao ovaj događaj izdvojenim incidentom, aktom pojedinca. Međutim, ističu u Odboru, u dnevnim novinama Dan objavljen tekst o ovom incident u kome je, tvrde, iznijet niz neistina, „sa jasnom tendencijom raspirivanja vjerske mržnje”.

– Pozivajući se na Ustavom garantovano pravo slobodnog ispovijedanja vjere, uzimamo u obzir da se radi o naselju u kom ranije nije postojala džamija, visinu tona ezana (poziva na molitvu) smo uskladili sa visinom u ostalim džamijama, čak i niže. Ističemo, poziv na molitvu traje nekoliko minuta. Sve nakon toga odvija se unutar džamije, bez korištenja razglasa. Sam ezan je dio vjerske dužnosti i ne predstavlja namjeru da provociramo bilo koga. Ponosno ističemo činjenicu da niko od pripadnika Islamske zajednice u Bijelom Polju nikada nije ometao vjerske obrede ni skupove, čak ni kada se crkvene procesije vrše na javnim mjestima. Time potvrđujemo da nam ne smeta da živimo sa različitim i slušamo različito. Iako je Španjević alarmirao mještane Nedakusa, i obećao da će nas „ugasiti“, i dalje želimo da vjerujemo da se radi o izolovanom slučaju mržnje i vjerske netrpeljivosti, koja ne treba da poremeti međukonfesionalne odnose mještana – naglašeno je u reagovanju.

U Odboru Islamske zajednice vjeruju da će i nadležni državni organi procesuirati ovaj slučaj kršenja vjerskih prava u skladu sa zakonom.

– Podvlačimo, da je u za nas svetom mjesecu, na nama svetom mjestu, ovaj napad i zahtjev da ezana nikako ne smije biti – poruka muslimanima Nedakusa da ni njih ne žele u svojoj blizini. Nikada nismo osporili rješenje da nadležne službe u skladu sa zakonskom regulativom odrede visinu zvuka ezana, koja treba biti jednaka visini zvuka crkvenog zvona, radi poštovanja principa jednakosti svih vjerskih zajednica i njihovih pripadnika – zaključeno je u reagovanju.

Izvor: CDM

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO