Naslovna Vijesti Islamska zajednica CG svečano otvorila Islamski centar u Bijelom Polju

Islamska zajednica CG svečano otvorila Islamski centar u Bijelom Polju

otvaranje

Bijelo Polje – Nakon džume namaza, 08.11.2013. godine, u džematu Rasovo, organizovana je svečanost otvaranja Islamskog centra. U džumanskoj hutbi koju je održao u rasovskoj džamiji, reis Rifat ef. Fejzić je između ostalog najavio inicijativu Islamske zajednice u Crnoj Gori, da se 26. April, rođendan Muhammeda, a.s., po miladu uvede kao državni praznik pripadnicima Islama u Crnoj Gori.

otvaranje
otvaranje

Da prisutne upozna sa hronologijom radova, aktivnostima, preprekama i izazovima koji su prevaziđeni do konačnog uspjeha, obaveza je pripala muteveliji rasovske džamije i predsjedniku Odbora za izgradnju, gospodinu Muradifu Grboviću.

On je govoreći o toku izgradnje između ostalog rekao: „Davne 1975. godine je rođena ideja da se obnovi porušena džamija, ali radovi nisu bili mogući sve do 1989. godine.   Tada, u vremenu hiperinflacije i ratova u okruženju, nije bilo lahko nositi taj teret, baš kao i te ’75. Kako su polako dolazila bolja i sigurnija vremena i radovi na izgradnji džamije su se odvijali dinamičnije. Tako je već za mjesec Ramazan 2001. počelo u njoj da se klanja i ako nije bilo završeno još puno toga na njoj. I dok su trajali radovi na džamiji, rodila se ideja za izgradnjom Islamskog centra. Ne iz inata prema bilo kome, već kao realna potreba mladog džemata koji je trebao sistemski odgoj i organizovaniju logistiku za odvijanje vjerskih aktivnosti. Izgradnja Islamskog centa trajala je 9 godina.

Vrijednost radova na njemu sa uređenim dvorištem iznosi 205.000 eura, dok je vrijednost radova na džamiji bila oko 150.000 eura.

Moji Rasovci, budite ponosni, jer smo smogli snage i u teškim ekonomskim vremenima skupili preko 320.000 koje smo smo sami uložili, zajedno sa našom dijasporom.

Sami smo izgradili i opremili džamiju, sami smo izgradili Islamski centar i opremili njegovo prizemlje. Sve do ove godine nije nas pomogla ni jedna organizacija ili institucija iz inostranstva. Naša ulaganja su bila velika i česta, i baš kada nismo imali snage za dalje, Allah je dao da dođe naš brat, naš najdraži brat da pomogne. Došli su predstavnici Turske agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju – TIKA i pomogli da završimo ono gdje smo mi zastali. Sredstvima turskog naroda, posredstvom TIKE, uspjeli smo privesti kraju radove u cjelosti na prvom spratu IC – a, kao i fasaderske radove na cijelom objektu.

Dragi džematu, trebate znati da je naš najdraži brat i dalje zainteresovan da pomaže ovaj džemat. Ovdje moram da istaknem zalaganje i trud našeg poslanika u skupštini Crne Gore, Kemala Zoronjića, koji je bio čvrsta spona između nas i TIKE.“  Gospodin Grbović je u završnici govora pročitao imena svih zaslužnih koji su pomogli u izgradnji ovog kompleksa.

U ime jednog od većinskih donatora, skupu se obratio direktor Tike, Mustafa Yazici. On je naglasio da brojni vrijedni projekti u kojima njegova organizacija svesrdno pomaže, obavezuju da i u buduće TIKA bude ruka pomoći u društveno-korisnim dijelima.

Nakon njega, prisutnima se obratio prvi sekretar turske ambasade, gospodin Mehmet Yorulmaz. On je čestitajući Rasovu i Bijelom Polju na okončanju ovog kompleksa naglasio da će njegova funkcija i djelovanje još više učvrstiti prijateljske odnose dviju zemalja, te prenio selame i čestitke njegove ekselencije ambasadora Mehmet Niyazi Tanilira.

Nakon toga, kao najava da će u rasovskom islamskom centru biti pokrenuto islamsko obdanište, svojim kratkim programom prisutne su u pratnji svojih muallima oduševili polaznici Sibyana, prvog Islamskog obdaništa u Bijelom Polju.

U ime domaćina, prisutnima se obratio Enis ef. Burdžović, glavni imam. On je izrazio dobrodošlicu svim zvanicama i prisutnim džematlijama, te podsjetio na riječi Poslanika, a.s., da je dan džume najbolji dan kog je ogrijalo Sunce. „Usuđujem se reći da je u dolini Lima, ovaj objekat danas najljepši objekat kog je Sunce ogrijalo. I vaša lica, najbolji su skup danas u ovoj dolini, kog je Sunce ogrijalo. Neka Allah dž.š., obiljem svojih blagodati nagradi sve dobrotvore koji su pomogli da dočekamo današnji dan.“, rečeno je između ostalog. Enis ef. Burdžović je naglasio namjeru Islamske zajednice u Crnoj Gori da okuplja ljude u svim profilima različitosti, jer je centar mjesto susreta različitih strana. „Zato ne dozvolite ni koliko stopu prostora u ovom gradu i na vašoj zemlji onima koji bi se iza vjere sakrili, da bi ljude podijelili. Neka nas i dalje Islamska zajednica sve ovako toplo okuplja.“ 

U završnom obraćanju, riječ je pripala reisuRifatu ef. Fejziću. On je naglasio da je suština vjernikovog života sadržana u ovom centru, od obdaništa, preko mekteba, ostalih vidova obrazovanja i društvenog djelovanja, do konačno, klanjane dženaze i puta ka ahiretskoj kući.

Reis Fejzić je podsjetio: „Nama zvonici ne smetaju. Nadamo se da ni drugima naše munare neće smetati.“ Čestitajući otvaranje centra, reis Fejzić je podsjetio na očekivanja da Opština Bijelo Polje u skorijem roku okonča proceduru oko zemljišta, kako bi na proleće, u Bijelom Polju ušli u novi, veći projekat – izgradnju centralne džamije sa pratećim prostorijama.

Exit mobile version