Islamska zajednica BiH odredila iznos vitri za ovu godinu

Prema odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, ove godine visina sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini iznosi 20 KM za prvu kategoriju davalaca, 10 KM za drugu kategoriju davalaca i 7 KM za treću kategoriju davalaca.

Također, visina sadekatu-l-fitra za dijasporu iznosi 20 eura za prvu kategoriju, 15 eura za drugu i 10 eura za treću kategoriju davalaca.

Ovo je odlučeno na ranije održanoj 20. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, sadekatu-l-fitr je vadžib, obaveza muslimana, koja podrazumijeva davanje određenog iznosa iz svog imetka kako bi se, primarno, davalac, postač očistio od mogućih počinjenih grešaka u toku posta. Sadekatu-l-fitr je obavezan za svaku osobu bila ona muško ili žensko. Sadekatu-l-fitr je potrebno dati tokom ramazana, odnosno prije klanjanja bajram-namaza.

Uvjet za obaveznost sadekatu-l-fitra je da je osoba musliman i da posjeduje vrijednost imovine veću od iznosa sadekatu-l-fitra, dovoljnu za opskrbu njega i njegove porodice za dane Bajrama.

Sadekatu-l-fitr se daje u iznosu jednodnevne hrane osobe koja ga daje. Otac ili drugi staratelj u porodici je dužan dati sadekatu-l-fitr za svoje ukućane ili osobe koje izdržava.

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO