Islam se vrtoglavo širi u Kini

106

KINA – Broj muslimana u Kini u posljednjih dvadeset godina dvostruko se povećao. Ispostavilo se da je u Kini, drugoj po veličini ekonomiji svijeta, vjera koja se najbrže širi Islam.

Broj muslimana u toj zemlji prešao je 100 miliona.

Interesovanje za islam u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu svakim danom sve više raste. U Kini, koja ima milijardu i 400 miliona stanovnika, prema zvaničnim podacima, postoji 45 hiljada džamija. Od 56 različitıh etničkih skupina, u 14 njih muslimani čine većinu.

Suprotno vjerovanju, većinski dio muslimanskog stanovništva nisu ujgurski Turci, Uzbeci i Kazaci. Devedeset posto muslimanske populacije u Kini su Hui Kinezi, etnička grupa sa kineskim porijeklom u potpunosti.

Dnevno oko 60 Kineza primi islam

U Kini, u kojoj 42 posto stanovnika nisu pripadnici nijedne religije, prema zvaničnim podacima, najbrže se širi islam. Zvanični podaci govore da u prosjeku oko 60 Kineza dnevno odlazi u džamije i prima islam. Do prije 20 godina, u Kini je živjelo 50 miliona muslimana. U posljednjim godinama taj broj je zabilježio vrtoglavi rast i prešao 100 miliona.

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO