Naslovna Featured Istaknuto Ishrana ovaca u zimskom periodu

Ishrana ovaca u zimskom periodu

ishrana-ovaca-u-zimskom-periodu

Pravo je vreme da ovih dana stočari započnu pripremu ovaca za zimski režim ishrane, podsećaju iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe. Kao poseban problem  ove godine savetodavci ističu slabu prodaju jagnjadi koja su ostala na gazdinstvima. Ono što je dobro, naglašavaju, da se broj umatičenih grla sitne stoke povećava, te da ih sada, na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice, za koje je nadležna Poljoprivredna stručna i savetodavna služba,  ima preko 20 hiljada.

Ako već nisu, pravo je vreme da poljoprivredni proizvođači započnu pripremu ovaca za zimski režim ishrane. Ovcama je, savetuju stručnjaci, potrebno desetak dana za privikavanje na drugačiji način ishrane.

”Ujutru treba da daju kabasti obrok koji se sastoji od lucerke, sijena ili silaže, pustiće ovce na ispašu preko dana i onda će vremenom, posle 7-8 dana krenuti i sa večernjim obrokom, prilagođavaće organe za varenje kod ovaca tako što će im davati kabasta hranjiva i ujutru i naveče”, kaže savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Safet Vesnić.

Dnevne potrebe ovaca za vodom u zimskom periodu se smanjuju, a ono što je posebno važno je da voda koju ovce piju ne bude hladna.

”U letnjem periodu količina vode po jednoj ovci se kreće preko 6 litara, u zimskom periodu dnevne potrebne količine su od 1,7 do 2,5 litra vode. Bitno je istaći da vodu koju ovce piju u zimskom periodu treba uneti u štale i najbolje bi bilo da ta voda bude u temperaturnom intervalu od 12 do 18 stepeni. Ni slučajno ne treba davati ovcama hladnu vodu ili pak, što se često događa u zimskim uslovima, da ovce nemaju dovoljne količine vode u objektima za smeštaj već su prinuđene da jedu sneg i na taj način zadovoljavaju svoje potrebe”, savetuje Vesnić.

Pored pravilne ishrane i zadovoljavajućih higijenskih uslova, jedan od ključnih faktora za pravilan razvoj i jagnjenje ovaca je – ističe Vesnić – da prostorka bude što više suva i da je ima u dovoljnim količinama. Ono što se, naglašava, ove godine ističe kao poseban problem je slaba prodaja jagnjadi koja su ostala na gadinstvima.

S.Lj.

Exit mobile version