Iranski vjerski vođa pozvao na naoružavanje Palestinaca

Iranski vrhovni vjerski vođa, Ali Hamnei, pozvao je muslimanski svijet da naoruža Palestince u Gazzi, koji su izloženi izraelskim napadima u posljednje tri sedmice.
Ajatolah Ali Hamnei je prilikom obraćanja vjernicima u Teheranu izjavio da se moraju poduzeti tri važna koraka kako bi se pomoglo Palestincima u Gazzi: “Kazniti cionistički režim i sve oni koji ga podržavaju, podrška jedinstvenom otporu naroda u Gazzi i naoružavanje Palestinaca.”
Hamnei je Gazzu nazvao “prioritetnim pitanjem za islam i čovječanstvo.” Čovječanstvo bi moralo reagovati na izraelska “ubistva”, kazao je iranski vjerski lider.
Govoreći o zahtjevu Izraela i EU o razoružavanju palestinskog pokreta otpora Hamas, Hamnei je rekao da je njihov cilj ostaviti totalno goloruke Palestince bez ikakvih sredstava za odbranu od cionističkog režima. “Cijeli svijet, naročito islamski, trebao bi učiniti sve da naoruža Palestince.”
Iako je Iran druga po redu zemlja sa muslimanskom većinom koja je priznala Izrael kao suverenu naciju, odmah nakon Turske, odnosi između Irana i Izraela su generalno neprijateljski.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO