Naslovna Vijesti Svijet Irak zatražio uvoz goriva iz Turske

Irak zatražio uvoz goriva iz Turske

Irak je nakon zauzimanja najveće rafinerije u zemlji, u sukobima sa pobunjenicima, zatražio uvoz goriva iz Turske, kako bi popunio trenutni nedostatak u snabdijevanju, izvijestio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz.

Zatvaranjem rafinerije Baidži, Irak je kraći za četiri hiljade tona goriva dnevno.

Militanti predvođeni Islamskom državom Irak i Levant (ISIL) su od 10. juna u žestokim ofanzivama ostvarili veliki napredak, osvojivši Mosul – drugi po veličini grad u Iraku. Ubrzo porom su prezeli kontrolu nad većim dijelom Tirkita i Tal Afara.

Od srijede su pod kontrolu stavili i rafineriju Baidži – najveću rafineriju nafte u Iraku. S obustavom njene proizvodnje, na benzinskim pumpama širom zemlje su se stvorili veliki redovi.

Yildiz je kazao da će TUPRAS – turska državna petrohemijska kompanija odgovoriti na zahtjeve iračkog tržišta, u punom kapacitetu, ali će transport goriva izazvati veliku gužvu na graničnom prelazu Habur, čiji je kapacitet ograničen.

“Najprije ćemo se konsultirati sa našim Ministarstvom trgovine i carina,” rekao je Yildiz, ističući da će najveći problem predstavljati upravo transport.

(AA)

Exit mobile version