iPhone 6: Sve što ste želeli da znate

Kako se kompanija Apple sprema da lansira svoj sledeći iPhone, očekivanog i ni malo originalnog naziva – iPhone 6, donosimo najnovije vijesti, glasine i fotografije ovoga uređaja

Kompanija Apple sprema se da lansira svoj deveti model “pametnog” telefona za koji se očekuje se da će u prodavnice stići već tokom septembra pod imenom iPhone 6 i to po cijeni ne manjoj od 549 funti ili (oko) 660 eura.

Novinari i IT stručnjaci vjeruju da će iPhone 6 obilježiti vizuelno i estetsko udaljavanje od svoga prethodnika – 5s. Posljednja takva, relativno dramatična, promjena na iPhone modelima odigrala se prilikom prelaska sa 4s na 5s kada je veličina ekrana povećana sa 3,5 na 4 inča. Sada se očekuje da iPhone 6 bude izrađivan u dvije veličine – sa 4,7-inčnim i 5,5-inčnim ekranom.

Zanesenjak i dizajner Nikola Ćirković je još prije gotovo godinu dana predstavio svoj vizuelni koncept novog Apple uređaja. Nikola je ekran proširio po cijeloj širini uređaja što je koncept koji će veoma vjerovato zaživjeti na novom iPhone-u s obzirom na topli doček koji su imali veliki ekrani na skorijim uređajima Samsungove Galaxy serije, HTC-a i Sony Xperia-e.

Prema istraživanju koje je sprovela agencija RBC Capital Markets, želja za većim iPhone-om postoji unutar dvije grupe potrošača koje su kompaniji Apple najzanimljivije – u grupama sadašnjih i potencijalnih vlasnika, pošto je što skoro polovina od 4.000 anketiranih korisnika pametnih telefona izjavila da bi bili spremni platiti i do 100 dolara više za novi iPhone koji bi imao 5,5-inčni ekran.

Moguće je da će sljedeći iPhone ekran biti izrađen od safir stakla – sintetički napravljenog kristala koji se trenutno koristi u iPhone 5S modelu za izradu ‘home’ dugmeta i djelova kamere. Apple je nedavno otvorio nekoliko pogona za izradu safirnog stakla u partnerstvu sa kompanijom GT Advanced Technologies što je dodatno “podgrijalo” sumnje i spekulacije da se ovaj sintetički materijal namjerava koristiti u većim količinama za buduće proizvode koji bi mogli uključivati ​​i iWatch – “pametni” Apple sat. Navodne poteškoće u proizvodnji uređaja sa većim ekranom u suštini znače da će 4,7-inčna verzija vjerojatno na tržište biti puštena prva. Vjeruje se da će oba modela koristiti “in-cell” tehnologiju ploča osjetljivih na dodir koje će biti ugrađivane u ekrane i samim tim omogućavati izradu tanjih uređaja nego što je to do sada bio slučaj prilikom upotrebe standardnih panela osjetljivih na dodir (predstavljenih u iPhone-u 5).

U junu, tajvanska pop zvijezda Jimmy Lin postavio je na kineskoj društvenoj mreži Weibo fotografije uređaja za koji tvrdi da je iPhone 6. Gospodin Lin je poznat po tome da je u prošlosti objavljivao “procurele” fotografije Apple proizvoda (iPhone5 i iPad Mini) za koje se ispostavljalo da su istinite. Objavljena fotografija uporedo prikazuje iPhone 5s i navodni iPhone 6 – uređaj sa sportski zaobljenim ivicama i uglovima, sa kućištem od brušenog aluminijuma, dimenzija većih od postojećeg 5s. Kao i njegov prethodnik, očekuje se da će novi model biti isporučivan u u srebrnoj, zlatnoj i space sivoj varijanti.

Uporedo sa novim uređajem Apple je na svojoj svjetskoj konferenciji za developere najavio i novi operativni istem – iOS 8 za koji tvrdi da sadrži sasvim nove mogućnosti o čemu ste več imali prilke da čitate). Dok će sadašnji korisnici iPhone-a moći ažurirati svoj ​​softver od jeseni, iPhone 6 će vrlo vjerovatno kao standard imati iOS 8 ili možda i noviji softverski paket. Preko iOS 8, korisnici će moći pratiti sopstveno zdravstveno stanje i kondiciju kroz softverski okvir – HealthKit, koji povezuje mnogobrojne zdravstvene i fitness aplikacije kao i podatke iz mnogih drugih uređaja (Nike iSensor), te pratiti veoma bitne fiziološke parametre kao što su krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Ako je vjerovati mnogobrojnim izvorima, proizvodnja novog modela već je započela ovog mjeseca uoči najvjerovatnijeg lansiranja u septembru. Od 2012 godine Apple je nove iPhone modele predstavljao svakog septembra, tako da je objava novog modela na jesen prilično sigurna opklada.

Bilo kako bilo, prema Wall Street Journal-u, do kraja godine biće proizvedeno i isporučeno između 70 i 80 miliona iPhone-a 6. Da li će mu slavu ukrasti mnogo očekivani iWatch ili ne, kao i da li će novi iPhone ispuniti sva naša očekivanja – ostaje da se vidi.

iphone6concept2

iphone6_jimmy

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO