Intervju Sefera Halilovića na TV1 “zapalio“ regiju (video)

Vijest dana u regionu je intervju prvog načelnika Generalštaba Armije Republike BiH, Sefera Halilovića za sinoćnji Dnevnik TV1. Svi relevantni domaći i regionalni mediji danas su prenijeli dijelove Halilovićevog intervjua kako na svojim web portalima tako i u udarnim informativnim emisijama.

Radio-televizija Srbije prenosi kako “Halilović preti Republici Srpskoj“, te navode da je gostujući na TV1 istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Portal Nove TV, Dnevnik.hr prenosi vijest novinske agencije Hina pod naslovom piše „RATNI ZAPOVJEDNIK UPOZORAVA ‘Pokušaj cijepanja BiH neće proći s mirom“, a u tekstu se apostrofira da bi referendum bi, po riječima Halilovića, označio demontiranje sporazuma kojim je 1995. okončan troipolgodišnji rat u BiH, a time bi ujedno nastupilo pravno stanje kakvo je bilo na snazi prije toga.

Hrvatski RTL u svom izvještaju navodi da je u “Ratni zapovjednik Armije BiH poručio kako Dodikov referendum vodi do novog rata“. Dodiku je uputio apel da se razgovara ako treba i stotinu godina umjesto da se ratuje, no istodobno je poručio kako bi predsjedniku RS moralo biti jasno da pokušaj cijepanja BiH “neće proći s mirom”, prenosi RTL.

Srbijanski Blic piše da Halilović prijeti i citira njegovu izjavu u kojoj kaže: “Niko ne može da odnese deo BIH bez belaja, apsolutno spremni na rat, RS će nestati u sukobu“.

B92 donosi teskt pod naslovom – “Šef ratnog štaba ABIH: Ako bude referenduma, neće biti RS“. A u ivještaju se navodi da je Halilović zaprijetio nestajanjem Republike Srpske ako referendum bude proveden.

Intervju je prenio i RTRS koji navodi da “Sefer Halilović Srpskoj prijeti sukobom” te navoda da je Sefer Halilović izjavio kako sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj znači raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaprijetio sukobom u kojem će Srpska nestati.

Halilović je u intervjuu inače rekao i da je zadnji čovjek koji zagovara rat te da je bolje sto godina da razgovara nego dan rata.

(Vijesti.ba)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO