Mirza Ganić rođen je (25. aprila 1994) u Novom Pazaru, on se se bori u Siriji na strani pobunjenika, za slobodu sirijskog naroda. Naš cilj je da upoznamo javnost sa trenutnom situacijom u Siriji, nakon navodne upotrebe hemijskog oružja nad djecom, kroz razgovor sa jednim sirijskim borcem iz Srbije, koji govori u svoje ime. Pokušali smo dobiti odgovore na mnoga pitanja. Gospodinu Ganiću smo zahvalni na razgovoru i ustupljenim fotografijama…

pored-ubijenog-vojnika-Sirije

– Za početak nam reci, koja je tvoja omiljena i vodeća misao iz Kurana?

Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati – oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu, i Indžilu, i Kur’anu – a ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje Svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh. (sura Et-Tewba 111. ajet)

– Dakle, shodno tome, tvoj životni put je?

Postoji poznata nasheed u kojoj se kaže :” Sebiluna, sebiluna-El Dzihadu wel Dzihad” (Naš put je, naš put je Džihad i (samo) Džihad.

– U Siriji se boriš na strani?

Borim se i boriću se uvijek na strani onih koji žele pravdu i mir. Ali sam se lično uvjerio u onu poslovicu da se do mira može sam preko rata.

– Ko su za tebe sve nevjernici?

Mi u islamu imamo tačnu granicu između vjerovanja i nevjerovanja i to je jasno ljudima razumnim…Vjerovanje nije SAMO da kažeš da Allah postoji tj.da vjeruješ u to, jer i Iblis (sotona) dobro zna da Allah postoji i da nema drugog božanstva pored Njega ali je ipak nevjernik…Postoje prestupi koji izvode iz Islama.. U Islamu ništa nije prepušteno slučaju, zato mi ne priznajemo druge zakone mimo Šerijata.

– Hoće li pasti režim u Siriji?

Mi Basara ne vidimo kao neki poseban problem..To što se ovaj rat malo odužio (ako tako možemo reći znajući kolika je Sirija) mi smatramo svojim. Naša borba neće stati kada Basar ode, ona tek tada počinje i mi to svi dobro znamo.

– Je li zaista bilo upotrebe nervih gasova u Siriji protiv djece ili je to propaganda?

Da, bilo je upotrebe hemijskog oružja i ranije ali se ćutalo.. Osjetio sam to oružje na sebi ali mi Allahovom voljom, nije štetilo..U ovom sada napadu o kome mediji bruje ubijeno je više od 1300 civila (vama mediji lažu da je to oko pet stotina) i o tome se govori puno samo iz nekih strateških razloga koji idu u korist Americi, Evropi i njihovim saveznicima.. Sve su to karike planirano povezane u lanac zla varljivo lijepo iskovan kovačkim rukama Amerike ali će mudžahedini razbiti i ‘kovača i umjetničko djelo’ i to njegovim kovačkim ‘čekićem’..

1150932_571714279558227_1626682753_n

– Tvoje mišljenje o umiješanosti SAD u ratu u Siriji?

SAD je u ovaj rat ušla iz straha a ne zato što želi ili sto misli da će imati neke koristi, čak šta više ja mislim da i sama zna da će ovdje doživjeti krah veći nego u Afganistanu.. Amerika ovdje plete svoju klasičnu mrežu licemjerstva. Iz bojazni od dolaska Šerijata na vlast ona naoružava sekulariste da bi se nakon pada Basara borili protiv nas.. I ne slute da puno tih ‘sekularista’ podržava nas i prelaze, sa svim svojim američkim oružjem, kod nas najčešće nakon što nas vide u akcijama..i želim da kažem i želim da svi znaju da mudžahedine ne naoružava nijedna država, posebno ne Amerika – Amerika je prva na listi neprijatelja!

– Tvoja porodica je iz Novog Pazara, sigurno strahuju za tvoj život?

Da, moja porodica je iz Novog Pazara i ponosim se tim gradom. Naravno da moja porodica strahuje za moj život, to je neki normalan i opravdan ljudski osjećaj..Da sam njih slušao ne bih bio ovde gdje jesam ali ovo nije vrijeme kada se roditelji pitaju za dopuštenje odlaska u Dihad..Moje roditelje inače puno poštujem, volim i cijenim, to mi naređuje vjera a i takvi smo mi Sandžaklije (smijeh)..El Hamdulillah..

Untitled

– Šta nakon Sirije?

Vidjećemo, ne znam.. Možda se i vratim u Srbiju.. Mislim da narod tamo dole zaslužuje bolje.

– Po profesiji si?

Uvijek se nasmijem sa ponosom kada se sjetim toga..Ja sam u Siriju otišao iz srednje škole a inače sam išao u Gimnaziju, prirodno-matematički smjer..Taj dan kada sam krenuo za Siriju bilo je to iz te škole. Kako je to samo bio čudan i poseban dan, dok gledaš drage ljude posljednji možda put a to niko od njih ne zna, prolaze kroz glavu svi trenuci provedeni sa njima. Oni posljednji zagrljaji i onaj poslednji pogled pun skrivenih suza koji se onda digao ka nebu i rekao: Zbog tebe Gospodaru, zbog ovog Ummeta pa primi od mene i pomozi me protiv naroda nasilničkog.

– Gdje si naučio da nosiš oružje i da se boriš?

U Siriji, kao i svaka vojska imamo svoje kampove za obuku..Taktičke, fizičke, obuke za određeno oružje, specijalne jedinice i ostalo..Treneri su dosta često ljudi koji su primili islam a ranije su bili visoki službenici u vojskama kafira i po više od deset godina..

-Najdraža džamija za tebe je?

Nema sumnje u to da je svakom Muslimanu najdraži Mesdžidul-Haram tj.Kaba u Meki ali isto tako znam da svi Mudžahidi više vole da oslobode Mesdžidul-Aksa u Jerusalimu i klanjaju u njemu nego da hodočaste Kabu..Napad i uništavanje Izraela je nešto neizbježno..

-Koliko imaš godina?

U aprilu sam napunio 19 godina.

– Čime se tu hraniš u Siriji, jesi postio cio post ?

Da postio sam cio Ramazan i ne znam da je i jedan zdrav Mudžahid drugačije uradio..Hrana mi je činjenje dobrih djela.. Nadam se da ću se ‘ugojiti’..(smijeh)

– Koju muziku slušaš privatno?

Svakome ko ima znanja o islamu je jasno da je muzika zabranjena..Mnogo je jasnih dokaza islam iznio na tu temu a mnogi naučnici i filozofi su takođe tih stavova.. Aristotel je o tome opširno pisao..

– Šta misliš o fatalnim ženama, tipa starleta i manekenki?

Ne mislim o njima, znam dugo misliti o svojim sestrama koje su u zatvorima, o svojoj dragoj majci i naravno ženi koja ima veliku ulogu kod mene…

mirza_sirija

Izjava majke Mirze Ganića

Majka Šadija Ganić: U početku mi nije bilo jasno zašto je otisao i šta je to od jagnjeta napravilo vuka ali sada kada sam više upoznata sa dešavanjima u Siriji, sve mi je jasno. On ima brata i oca, svi želimo da pomogne tim ljudima i da nam se vrati.

Izjava hodže iz Novog Pazara koji je želio ostati anoniman

Taj mladić je Mudžahid i to zna svaki službenik bilo koje od dvije Islamske zajednice u Srbiji i svaki čovjek koji ima znanja o islamu. To što mnogi ne smiju to direktno reći ima svoju pozadinu. Meni je lično policija prijetila ako budem javno podržao tog čovjeka. U Novom Pazaru svi znaju da Mirza nije terorista i Sandžak će na njega uvijek gledati kao na svog Mudžahida i to sa ponosom.

Izjava druga iz srednje škole A. H.

Mirza Ganic je izuzetno dobar dečko koji se bori na Božjem putu, kao Mudžahid i kao jedna mlada osoba koji je ostavio svoje roditelje i svoje društvo da bi odbranio ili poginuo za vjeru koja je jedina i priznata vjera kod Boga jedinoga, koji nema sudruga niti je rodio nit je rođen.

Takvih momaka je vrlo malo nažalost kao što je Mirza koji se žrtvuje i koji je ostavio ovaj dunjaluk kao što sam rekao na početku da bi odbranio od nevjernika ove vjere (vjeru Islam) zlog pseta Basara al Asada.

preuzeto sa: znamo.ba

7 KOMENTARA

  1. Ovo je tuzno sa svakog moguceg aspekta. Ne znam odale da pocnem…………………………………………………………………

  2. A sto cu reci,osim damolim Dragog i Milosnog Gospodara svih svjetva naseg Uzvisenog Allaha da ga sacuva na njegovom putu,i da ga zivog i zdravog vrati u narucje njegovoj casnoj majci i Familiji.Allah mu lijepu Nafaku i cisti Nasib dao.Amin

  3. Ja ne razumem, citao sam Kuran, tu se jasno poziva na ubijanje i na umiranje cemu to vodi osim smrti i razaranju….kako takve stvari prihvatiti kao normalne ovo je suludo

Comments are closed.