INTERVJU DR. BILAL KARA direktor Balkanske Asocijacije nezavisnih privrednika i biznismena

Sandžakhaber: Prije svega da vam se zahvalim za ovaj intervju.
Dr Kara: Hvala vam na pozivu.

Sandžakhaber: G. Bilal vi ste direktor za Balkanske Asocijacije nezavisnih privrednika i biznismena, glavne organizacije biznismena u Turskoj. Nedavno ste osnovali i ogranak Asocijacije nezavisnih privrednika i biznismena (MUSIAD) u Skoplju, Makedoniji. Možete li nam reći nešto više o MUSIAD-u?

DSC_2787Dr Kara: Asocijacija nezavisnih privrednika i biznismena je organizacija koja se bori za zakonitost, pravičnost, slobodu, ozbiljnost, prosperitet i blagostanje. Ona je osnovana 9. maja 1990. U Istanbulu sa biznismenima koji poštuju svjetske vrijednosti, koji imaju uticaja kako u ekonomiji tako i u politici koji sa ponosom u sebi nose turski san. Od toga dana, MUSIAD je simbol jedinstva biznismena koji neće izdati svoje vrijednosti, koji vole svoju zemlju i svoj narod.

Sandžakhaber: Koji će biti doprinos MUSIAD-a za zemlje Balkana i Srbiju?

Dr Kara: MUSIAD je globalna organizacija. To znači da ova organizacija želi dobre trgovačke i biznis odnose sa cijelim svijetom. Ima i u Turskoj biznismena koji ne razumiju potrebu za istraživanje tržišta Balkana i Srbije. Nač cilj je da upoznamo ove biznismene sa mogućnostima za ulaganje u Srbiji ili bilo gdje na Blakanu, da ih podržimo i ohrabrimo kako bi investirali u ovom regionu i tako pozitivnu utičemo na ekonomiju Turske i Srbije. Nepotrebno je reći da je to nešto što svaka zemlja želi. kao direktora za Balkan, od ovoga sam napravio naš moj cilj. Trenutno, kancelarije MUSIAD-a na Balkanu se nalaze u Makedoniji i Rumuniji. U bliskoj bodućnosti vjerujem da ćemo otvoriti kancelarije i u drugim državama, poput Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i na ovaj način želimo da regiju Balkana ukključimo u jednu svjetsku mrežu MUSIAD-a.

Sandžakhaber: Tačno tako. Ovakve inicijative su ponude koje nijedna balkanska zemlja ne bi mogla odbiti i vjerujem da će naići na veliku podršku javnosti. Na kraju krajea, proizvodnja znači i više radnih mjesta.
Dr Kara: Naravno, ovo bi upravo značilo više investicija i nova radna mjesta, i kao rezultat toga, može se smanjiti i broj emigranata sa Balkana prema Zapadnoj Evropi. Drugim riječima, imaće posao u svom rodnom mjestu, i neće imati potrebu da se iseli.

Sandžakhaber: Dakle Vama kao jednom turskom biznismenu ovo je i lični cilj.

Dr Kara: Prije svega želim da kažem da kao turskom biznismenu zadovoljstvo što imam mogućnosti da stvaram nova radna mjesta za ljude I da kreiram nove mogučnosti. Ali ja imam i lične razloge da budem ponosan. Naše bolnice u regionu Balkana i Turskoj Republici pružaju ljudima najviši nivo usluga i ja sam jako ponosan što mogu nositi vrijednosti i ideje moje zemlje na tim mjestima. Iako ekonomski aspekt našeg rada jeste važno, ali je daleko važnije širiti dobru slavu naše zemlje na ovim prostorima. A moj cilj je da predstavljam turke i Tursku na Balkanu na pravi način. Daće Bog, vjerujem da možemo uspjeti.

Sandžakhaber: Vjerujem da ćete uspjeti, imajući u vidu odnos vašeg osoblja, bez obzira na to što ste stranac. Vezano za situaciju u Turskoj, desili su se neki događaji neprijatni za Tursku koje su usudile sve svjetske zemlje. Šta nam možete reći u vezi sa tim?

Dr Kara: Da, hvala vam na ovom pitanju. Ja kao direktor MUSIADA za Balkan, kao i naš Generalni direktor, snažno osuđujemo pokušaj puča koji se desio u petak 15. Jula 2016. Takođe, proklinjem izdajnike koji su imali udjela u to, koji su rizikovali dobrobit naše zemlje i našeg naroda. Neka počivaju u miru žrtve koje herojski dali svoje živote za dobrobit našeg naroda i države, i takođe želim brz oporavak povrijeđenim građanima.

Sandžakhaber: Po nekim inforacijama, orgazacija ovog napada se povezuje sa Fetula Guenom i njihovim simpatizerima. Šta vi mislite o tome?

Dr Kara: Ima jasnih dokaza koje je iznio predsjednik Republike Turske i Vrhovni komandant, koje svjedoče u vezi sa učestvovanjem Gulena i njegovih ljudi u ovom napadu.

Sandžakhaber: Kako ocjenjujete akcije Feetulaha Gulena koje je uradio ili je mislio da ih uradi?

Dr Kara: Uopšteno govoreći, možemo reći da je Fetulah Gulen izdao moral i nacionalne vrijednosti za koje se navodno borio. Prvevstveno njegov plan je bio usmjeren protiv naše zemlje, i njegovi napori da uključi i ostatak stanovništva naišao je na veliki otpor kod svih patriota i samo je pojačao osjećaj mržnje prema njemu i njegovim saradnicima. Osim toga, on je napustio svoje pristalice sa velikim teškoćama i zaradio opasan udarac za sebe. Dakle, ovo je ta linija ludila koja je dovela do terorističkih akcija protiv jedne jake zemlje kao što je Turska, prisiliti svoje pristalice da se pobune protiv svoje vlastite zemlje, kako bi ih uvjerio da naude svojoj zemlji. Vjerujem da će jednog dana pristalice Fetulaha Gulena shvatiti svoju grešku i nastaviti svoj život u sramoti.

Sandžakhaber: Šta nam možete reći za budućnost Turske?

Dr Kara: Turska je politički i ekonomski stabilna zemlja. Zahvaljujući rukovodstvu našeg predsjednika, naša zemlja je i stigla do ovdje. Dakle, od sada napori vlade će biti usmjereni na održavanje stabilnosti i jedinstva. Nijedan vaš čitalac ne treba da brine u tom pogledu. Kao jaka zemlja, Turska će nastaviti svoj put od mjesta gdje smo stali. Turska nikada nije izgledala kao zemlja kojoj su potrebne druge nacije ili rukovodstva, naprotiv, mi smo poznati kao nacija koja umije da gradi pravdu, mir i kulturu. A ja sam uvjeren da ćemo nastaviti da nosimo našu zastavu koju su nam ostavili naši preci zarad mira za cijeli svijet.

Sandžakhaber: Gospodine Kara, hvala vam na vašem vremenu i na ovako prijatnom razgovoru. Očekujem dobra dijela od vas kao direktora MUSIADA kao i lijepe vijesti iz vaše organizacije.
Dr. Kara: Hvala tebi i tvojim novinima za ovu priliku koju stč mi pružili. Vrlo rado ću podjeliti informacije o aktivnostima naše organizacije u Makedoniji putem interneta, masovnih medija ili unekom narednom razgovoru s vama.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO