Intenzivnija saradnja između Novog Pazara i Turske

U saradnji sa predstavnicima opštine Mamak iz Ankare i instituta Junus Emre, u Novom Pazaru će u oktobru biti otvorena naučna učionica – dogovoreno je na sastanku turske delegacije sa predstavnicima Uprave grada. Kako je najavljeno, to će biti jedan od brojnih zajedničkih projekata, kojima će se intenzivirati tradicionalno dobra saradnja između Republike Turske i Sandžaka.

Nakon potpisivanja Protokola sa Institutom Junus Emre, visoka delegacija ankarske opštine Mamak posetila je Novi Pazar. Funkcionerka te opštine i predstavnica AK partije zadužena za međunarodne odnose, Esra Jilmaz izrazila je zadovoljstvo što se upravo u Novom Pazaru, kroz projekat naučne učionice, intenzivira saradnja koju, kako ističe, nameravaju da ostvare sa svim gradovima u Srbiji.

”Pridajemo veliki značaj poselednjem Sandžaku iz doba Osmanlijske imperije. Od kada je predsednik Redžep Taip Erdoan posetio Novi Pazar i Sandžak pre tri godine, želeli smo da i mi dođemo ovde, kako bismo se dogovorili o projektima koje možemo realizovati na ovim prostorima. Mi želimo da ostvarimo saradnju sa svim gradovima u Srbiji, ali pre svega da naš prvi korak bude upravo ovde u Novom Pazaru i to kroz projekat otvaranja naučne učionice. Najveću snagu nam daje dobar ordnos između predsednika Vučića i Erdoana. Na sastanku je dogovoreno otvaranje naučne učionice i nadamo se da će to biti samo jedan od mnogobrojnih projekata koje planiramo”, izjavila je nakon sastanka u Gradskoj upravi, potpredsednica ankarske opštine Mamak, Esra Jilmaz.

Prema rečima članice Gradskog veća Ulfete Demčović, lokalna samouprava će se potruditi da u najskorije vreme obezbedi adekvatan prostor za naučnu učionicu, koja će, kako je ocenila, biti od izuzetnog značaja za naučni rad mladih u Novom Pazaru.

Posle današnje posete saradnja će biti još intenzivnija, a otvaranje naučne učionice planirano je već u prvoj polovini oktobra – najavljeno je na satanku.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO