Naslovna COVID 19 Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene

Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene

infektivna-klinika-i-kovid-bolnica-u-batajnici-izuzetno-opterecene

BEOGRAD – Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS Nebojša Lađević izjavio je danas da su Infektivna klinika i kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

Lađević je za RTS rekao da u ovom talasu epidemije ima sve više pacijenata koji zahtevaju mehaničku potporu i da će danas biti održan sastanak kako bi bilo otvoreno šesto odeljenje intenzivne nege u Batajnici sa novih 20 kreveta, čime će se broj kreveta na intenzivnoj nezi povećati na 120.

Istakao je da za ljude koji ne veruju u korona virus motivacija može da bude to što lekari, profesori Medicinskog fakulteta, koji učestvuju u lečenju, poručuju da je veoma različita klinička slika između onih koji su vakcinisani i onih koji nisu vakcinisani.

“Šansa da dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ako ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom”, poručio je Lađević.

Naveo je da nema pravila i da svi mogu da obole, ali da je najveći broj pacijenata koji su vitalno ugroženi i imaju tešku kliničku nevakcinisani.

“Imamo tu i pacijente koji su davno vakcinisani, gde imamo jedan proboj imuniteta, te je potrebno obratiti pažnju na revakcinu, na ponovno postizanje nivoa antitela i svakako da ima izuzetno mali broj pacijenata koji su vakcinisani redovnim putem, ali iz bilo kog razloga, bilo zato što su primali neku drugu terapiju, zato što im je imuni sistem takav da nisu odgovorili na vakcinaciju, ali se oni ne nalaze u jedinicama intenzivnog lečenja, nisu na respiratorima, već se jednostavno nalaze pod nekim blažim nadzorom”, kazao je Lađević.

Napomenuo je da je važno da se pridržavamo protivepidemijskih mera, da se vakcinišemo, a ukoliko smo zaraženi, da je najbitnije da se na vreme javimo lekaru.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version