INDEKSONLINE SAZNAJE: Ponavlja se glasanje na 4 biračka mesta u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Republička izborna komisija (RIK) usvojila je večeras rešenje o ponavljanju glasanja na 117 biračkih mesta u Srbiji na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima.

Zamenik predsednika RIK-a Željka Radeta zatražila je na sednici da se za svako biračko mesto za koje je zatraženo ponavljanje glasanja, dostavi džak sa izbornim materijalom kako bi članovi Komisije mogli da utvrde pravo stanje u pogledu broja važećih i nevažećih listića.

“Razlog zbog kog se traži ponavljanje na ovim biračkim mestima je to što je u kutiji više listića od broja birača koji su glasali. Neozbiljno je da zapisnik bude dokument na osnovu koga ponavljamo glasanje. Mora se izvršiti uvid u izborni materijal za svaki neuredan zapisnik, da bismo bili sigurni moramo otvoriti džak i prebrojati listiće”, kazala je Željka Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ocenio je da bi bilo najbolje kada bi Komisija prebrojala više od 8.500 džakova sa biračkih mesta po Srbiji ali i dodao da “to tako ne funkcioniše”.

“Mi postupamo isključivo u skladu sa Uputstvom koje smo doneli pre par meseci. U situacijama kada na osnovu zapisnika ne možemo da utvrdimo volju birača, niti ćemo da je prekrajamo niti da preturamo po džakovima već da u skladu sa članom 87 Uputstva ponovimo glasanje na ovim biračkim mestima”, kazao je Dimitrijević.

Kako saznaje indeksonline.rs, izbori se ponavljaju i u Novom Pazaru i to na biračkim mjestima broj 66 – OŠ “Selakovac”, broj 74 – Kulturni centar, broj 77 – zgrada tehničkog pregleda kod Adisa Ladjara, broj 84 – OŠ “Ćamil Sijarić”.

Na ova četiri biračka mesta u Novom Pazaru upisano je ukupno 7.084 birača.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO