NOVI PAZAR – Predsednik Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin podržao je inicijativu za formiranje zajedničkog bošnjačkog bloka, poslaničkog kluba u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke većine na lokalu, uz ocenu da je to politički kapital koji je potrebno iskoristi i za trajno rešavanje statusa Sandžaka.

SDA Sanžaka podržava poziv BNV da se bošnjačke političke stranke udruže oko ostvarivanja ciljeva od opšteg značaja za bošnjački narod u Sandžaku, naveo je Ugljanin u pismu predsednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmini Curić povodom inicijative.

“Čvrsto stojimo u uverenju da ciljevi na kojima predlažete okupljanje bošnjačkih političkih stranaka predstavljaju realno i praktično rešenje te politički kapital koji se treba iskoristit za trajno rešenje i statusa Sandžaka i statusa bošnjačkog naroda ali i rešenje svih ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja od značaja za sve građane Sandžaka”, naveo je Ugljanin.

Ugljanin u pismu kaže da želi da podseti da je SDA Sandžaka, na inicijativu BNV najvišeg političkog i predstavničkog tela Bošnjaka, na svojim organima usvojila Platformu za rešavanje statusa Bošnjaka i Sandžaka i specijalni status kao model autonomije za Sandžak.

“Priznavanje statusa državotvornog i konstitutivnog naroda Bošnjacima u Srbiji, kao i ostvarivanje drugih ciljeva navedenih u Vašem pismu jesu osnovna programska i politička opredeljenja SDA Sandžaka”, naveo je Ugljanin.

SDA poziva ostale bošnjačke stranke da prihvate poziv BNV i da odmah počnu razgovore.