SZO: Virus se može pobediti samo poštovanjem mera

ŽENEVA – Pandemija korona virusa, tokom koje je zaraženo više od 16 miliona ludi, verovatno je najgora globalna zdravstvena kriza sa kojom se suočila Svetska zdravstvena organizacija, rekao je danas direktor te agencije Ujedinjenih nacija Tedros Gebrejesus.

On je na redovnom onlajn birfingu u Ženevi istakao da svet može da pobedi virus samo striktnim pridržavanje zdravstvenih mera, od nošenja maski do izbegavanja gužvi, prenisi Rojters.

“Tamo gde se te mere poštuju, broj slučajeva se smanjuje, a gde se ne poštuju, broj slučajeva se povećava”, rekao je Tedros.

Izdvojio je Kanadu, Kinu, Nemačku i Južnu Koreju kao zemlje koje dobro kontrolišu situaciju nakon što je u raznim delovima sveta, pa i u onima u kojima su države mislile da kontrolišu zarazu, korona virus ponovo počeo da se širi.

Direktor programa za vanredne situacije SZO Majk Rajan je ocenio da je od definisanja drugog talasa, novih pikova i lokalnih žarišta važnija potreba da zemlje širo sveta nastave da drže stroge epidemiološke restrikcije, kao što je fizičko distanciranje.

“Jasno je da pritisak na virus smanjuje brojeve, a da ih popuštanje pritiska povećava” objasnio je Rajan, priznajući, međutim, da je nemogucje da granice između zemalja ostanu zatovrene u nedogled.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO