SDP i SDA Sandžaka osudili nacionalističke napade na Bošnjake u Crnoj Gori

Baner

NOVI PAZAR – Sandžačka demokratska partija (SDP) je pružila punu podršku Bošnjacima Crne Gore, koji su bez ikakvog povoda postali meta nacionalističkog nasilja.

”Atmosfera straha i ugroženosti u kojoj danas žive Bošnjaci zabrinjavajuće podseća na devedesete godine, kada su Čeko Dačević i njegova paravojna formacija sijali strah po Pljevljima. Ta ideologija mržnje i terora sada ponovo pokazuje svoje ružno lice. Danas su meta Bošnjaci, sutra može biti bilo ko drugi”, navodi se u saopštenju SDP- a.

Iz ove partije su pozvali sve nadležne institucije Crne Gore da pod hitno identifikuju i sankcionišu sve učesnike u ovim napadima, kao i da Bošnjacima pruži sigurnost, kako u svojim domovima, tako i u svojim džamijama.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatra da ukoliko su izbori bili jedini razlog izliva mržnje i pretnji, onda čitav svet mora biti zabrinut činjenicom da su Bošnjaci, kao žrtve genocida, ponovo došli na metu iste velikosrpske ideologije i njenih slledbenika.

“Ovakva manifestacija verskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma prema Bošnjacima u Sandžaku ne smije ostati nekažnjena, jer nakon ovoga svaki novi događaj može biti povod za novi genocid. Pljevlja su kroz istoriju bila simbol antifašizma, mesto gde je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), te je zbog toga dodatni poraz civiliziranog sveta pojava i veličanje fašističkih ideja u ovom gradu”, navode u SDA Sandžaka.

Oni su pozvali sve bošnjačke političke predstavnike da hitno uspostavie efikasne mehanizme zaštite bošnjačkog naroda.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO