Rifatbegović: Prijem na kakav smo naišli u Novom Pazaru nigde nisam doživio

TUZLA – Svi pacijenti u takozvanoj crvenoj zoni i van nje, kojima je bila potrebna intervencija hirurga, bili su zbrinuti, kaže prof. dr. Rifatbegović.

Lekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, predvođen renomiranim hirurgom prof. dr. Zijahom Rifatbegovićem, vraća se iz Novog Pazara, gde je svojim kolegama pomagao u borbi protiv koronavirusa, koji je teško pogodio područje Sandžaka.

– Nosimo predivne utiske o prijemu i saradnji sa kolegama s kojima smo radili, nosimo jedan doživljaj poštovanja kako od strane pacijenata, tako i građana Novog Pazara i ostalih opština. Mogu reći i da sam proputovao ceo svet, a da ovoliko pažnje običnog sveta, kao i kolega s kojima sam radio, nisam još doživio – kaže Rifatbegović za „Avaz“.

U proteklih 15 dana, prof. Rifatbegović je zajedno sa kolegama bio angažiran u hirurškoj sali Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je vršio operacije i na pacijentima pozitivnim na koronavirus.

– Svi pacijenti u takozvanoj crvenoj zoni i van nje, kojima je bila potrebna intervencija hirurga, bili su zbrinuti. Mislim da su značajan deo posla, zajedno sa ostalim kolegama koje smo tamo zatekli, uradili anesteziolog dr. Damir Pištoljević i internista dr. Edin Jašarević, a posebno visoko stručni tim diplomiranih medicinskih tehničara Jasmin Trumić, Amir Borić i Boris Perkić.

S nama su bili i naši vozači Fahrudin Kusturica i Željko Rakić, koji nas upravo, vozilima UKC-a, vraćaju nazad u Tuzlu – kaže Rifatbegović.

Pitali smo tuzlanskog lekara i za objave na društvenim mrežama u kojima se navodi da prvi čovek Opšte bolnice u Novom Pazaru, dr. Mirsad Đerlek, juče, navodno, „nije imao vremena“ da pre povratka kući primi predstavnika tuzlanskog tima.

Profesor Rifatbegović je sa šefom Odeljenja hirurških grana Opšte bolnice u Novom Pazaru, dr. Šefćetom Hajrovićem, došao pred njegovu kancelariju u nameri da se pozdravi, ali to se nije desilo. No, Rifatbegović je rekao da je nebitno to da li se neko, iz bilo kakvih razloga, hteo ili ne pozdraviti sa njim i sa ostalim kolegama iz Tuzle.

– Direktor Đerlek se putem sekretarice zahvalio i poželio nam srećan put. I ja sam njega na isti način pozdravio i zahvalio mu se. Navodno je imao sastanak u svom kabinetu. Mene njegov postupak nije nimalo uznemirio, ali su kolege iz Opšte bolnice s kojima sam radio svih ovih dana bile izuzetno uvređene.

No, sve je to toliko nevažno da bi pokvarilo i moje i zadovoljstvo mojih kolega urađenim poslom, saradnjom sa medicinskim stručnjacima iz Sarajeva, Novog Pazara i drugih gradova koji su ulagali maksimalan trud da pomognu oboljelim od COVID-19, kao i zdravstvenom sistemu – kazao nam je prof. Rifatbegović.

indeksonline.rs/Avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO