Naslovna COVID 19 Prati se učestalost oboljevanja povratnika sa odmora

Prati se učestalost oboljevanja povratnika sa odmora

-prati-se-ucestalost-oboljevanja-povratnika-sa-odmora

BEOGRAD – Zamenica direktora Zavoda za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih od korona virusa i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta.

Ona je za RTS rekla da se prati učestalost obolevanja osoba koji se vraćaju sa letovanja i da će, ako bude doneta odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje, javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Kisić Tepavčevićeva je ukazala da pad broj obolelih nikada nije linearan.

“To ne mora da znači da svaki novi dan bude sve manji broj obolelih. Manje je opterećenje sistema”, objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je navela da u kovid ambulantama i dalje ima pacijenata i da to rezultira otkrivanjem novih slučajeva, ali da je važno da se poslednjih nedelja beleži veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih.

Takođe, sve je manji broj onih sa težom formom bolesti.

“Naučili smo da broj obolelih zavisi isključivo od primene preventivnih mera. Zato bi trebalo bi da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno i sigurno će to uroditi plodom”, ističe Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da svako okupljanje predstavlja neki faktor rizika, ali je istakla da je situacija sve stabilnija.

“To nikako ne znači da treba da se opustimo. Virus je tu i moramo da poštujemo mere da bismo sačuvali sebe i svoju porodicu”, kaže Kisić Tepavčevićeva.

Na pitanje kada će biti produženo radno vreme kafića, restorana i super marketa, ona je rekla da se to može očekivati u narednom vremenskom periodu.

“Ne treba to da nam bude prioritet. Prioritet treba da bude da smognemo snage i ponašamo se kao i prethodnih nedelja”, istakla je ona.

Kisić Tepavčevićeva je dodala da će maske morati da se nose sve dok je virus prisutan.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version