NOVI PAZAR – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća dr. Jasmina Curić posetila je SDA Bosne i Hercegovine i tom prilikom se susrela sa predsednikom Bakirom Izetbegović.

Predsednica Veća je ovom prilikom informisala predsednika Izetbegovića o trenutnoj situaciji u Sandžaku izazvanoj pandemijom koronavirusa, te izrazila zahvalnost na podršci koju su Bosna i Hercegovina i Stranka demokratske akcije BiH pružili narodu Sandžaka.

Tema razgovora bila je i položaj Bošnjaka u Srbiji te opravdanim zahtevima za ostvarivanjem prava koja su Bošnjacima zagarantovana Ustavom i zakonima Srbije.

Izetbegović je izrazio podršku radu i delovanju Bošnjačkog nacionalnog veća.

Sagovornici su konstatovali da je u budućnosti potrebno ojačati veze i intenzivirati saradnju s ciljem poboljšanja položaja Bošnjaka u Sandžaku koji svoja prava trebaju ostvariti kroz delovanje Bošnjačkog nacionalnog veća.

Predsednica Veća informisala je gospodina Izetbegovića o pozivu upućenom bošnjačkim političkim strankama u Sandžaku da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama.

indeksonline.rs