NOVI PAZAR: Grad preduzeo sve mere da osigura bezbednost učenika i zaposlenih u školama

Baner

NOVI PAZAR – Gradonačelnik Nihat Biševac i članovi Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara – direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić i članica Gradskog veća zadužena za resor obrazovanja Ulfeta Demčović sastali su se danas sa direktorima osnovnih i srednjih škola i predstavnicima Grupe za stručno pedagoški nadzor za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu. Povod sastanka je početak nove školske godine.

Prema rečima gradonačelnika Nihata Biševca, koji je i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, cilj je bio dogovoriti detalje oko početka nastave u uslovima epidemije virusa Covid19.

„Razgovarali smo o spremnosti škola za početak nastave, koji startuje kroz nekoliko dana. U gradu postoje 22 škole, 16 osnovnih i 6 srednjih, koje pohađa oko 16 500 đaka. Kao grad uradićemo sve da učenici, ali i 2000 zaposlenih u školama što bezbednijezapočnu školsku godinu. Obezbedili smo dezinfekciona sredstava i sve ostalo što je Ministarstvo prosvete definisalo kao prioriet“, kazao je gradonačelnik Biševac, ističući da svaku školu kao sistem prate neke specifičnosti.

„U nekim školama, zbog broja đaka imamo nastavu u tri smene. Zato smo sa svim direktorima razgovarali o najboljem načinu organizovanja nastave. U petak će predstavnici Zavoda za javno zdravlje organizovati obuku zaposlenih u školama i upoznari ih sa načinima funkcionisanja koji treba da osiguraju maksimalnu bezbednost dece, ali i njih samih tokom nastave.

Rukovodilac grupe za stručno pedagoški nadzor za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, Mirsada Tripković da zbog inicijative koju je Grad pokrenuo, svi zaposleni u prosveti mogu biti zadovoljni, a da su škole blagovremeno obaveštene o merama koje je neophodno preduzeti radi bezbednog ulaska đaka u školske objekte.

„Raduje me što Gradski štab za vanredne situacije insistira na poštovanju uputstava koje su škole blagovremeno dobile od resornog ministarstva. Kako naše škole uglavnom imaju veliki broj učenika, to zahteva dodatnu posvećenost i kreativnost u organizaciji uslova za početak nastave, ali se iskreno nadam da će školska 2020/2021. godina početi bez problema“, kazala je Tripković nakon sastanka.

U ime svojih kolega, direktorka Medicinske škole „Dva heroja“ Šerifa Preljević ističe da je najvažnije ponašanje tokom same nastave.

„Pored svih planova, ponašanje zaposlenih i dece je presudno i ono se mora uskladiti sa uputstvima koja smo dobili. Moramo biti maksimalno odgovorni ali zamoliti roditelje naših učenika da ozbiljno shvate složenost trenutka u kome se svi zajedno nalazimo. Naša pomoć neć izostati, ali nam je važno da svoju decu roditelji edukuju kod kuće, i uz odgovorno ponašanje svakog pojedinca, neće biti nikakvih problema po opštu bezbednost, po zdravlje. Grad je obrzbedio dovoljno dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski za zaposlene. Uz edukaciju pomoćnih radnika o načinu dezinfekcije školskih prostorija, koja je najavljena za petak, mogu slobodno da kažem, ispunjavamo neophodne preduslove da školska godina počne“, poručila je direktorka Medicinske škole, pozivajući sve još jednom na maksimalno poštovanje propisanih mera.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO