Baner

BEOGRAD – Mešihat Islamske zajednice u Srbiji doneo je danas odluku da se otvore džamije za vernike, a ta odluka, u okviru koje će vernici morati da pridržavaju određenih mera zaštite, stupa na snagu od sutra ujutru, odnosno od sabah namaza 5. avgusta.

Kako se navodi u saopštenju Mešihata, ta odluka je doneta na osnovu informacija sa terena i izjava nadležnih organa, koje ukazuju da se epidemiološka situacija u Srbiji popravlja, odnosno da je smanjen broj onih koji se leče u bolnicama, a stabilizovano je i stanje po pitanju broja preminulih.

Prema odluci o otvaranju džamija, vernicima koji imaju povišenu temperaturu, kašalj i druge zdravstvene probleme, zabranjuje se dolazak u džamiju i preporučuje da u cilju zaštite svog i zdravlja drugih dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da na džamijskom ulazu obezbede dovoljno sredstava za dezinfekciju, koja će biti dostupna svim džematlijama.

Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korišćenja džamijskih abdesthana i toaleta.

Takođe, propisano je, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitnih maski, fizička distanca među klanjačima, izbjegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Nalaže se svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbegavaju predavanja i dersovi pre i nakon namaza kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće.

U tom cilju, do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džuma namaza će biti nakon džumanskog farza, navodi se u saopštenju Mešihata.

Zabranjeno je i dovođenje maloletne đece u džamije u cilju zaštite njihovog zdravlja i oslobađanja džamijskog prostora za klanjače obveznike.

Do daljneg ostaje na snazi odluka o izbegavanju održavanja masovnih verskih skupova: mevluda, venčanja, mektebske nastave u džamijama i slično.

indeksonline.rs