Kon: Stanje stabilnije, ali virus itekako prisutan

Baner

BEOGRAD – Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa Predrag Kon rekao je da se stanje u Srbiji stabilizovalo i dodao da je to rezultat mera.

Kon je naglasio da je situacija i dalje nesigurna, jer je virus itekako prisutan.

“Dakle, mere moramo poštovati ako želimo u nekom miru da docekamo pocetak školske godine”, kazao je Kon sinoć za Nacionalni dnevnik TV Pink.

Kon je komentarišući manji broj obolelih nego u prethodnom periodu rekao da na neki način možemo da se radujemo što se epidemija može kontrolisati.

“Ali, daleko je od toga da sebi smemo da dozvolimo da se opustimo i da pocnemo da se ponašamo kao da toga nema, kako smo jednom uradili”, napomenuo je Kon.

On je rekao da, što se njega tiče, do početka školske godine ne bi trebalo ukidati mere koje su trenutno na snazi, uključujući i zabranu javnog okupljanja više od deset osoba, koja se kako je rekao, ne odnosi na javna kupališta.

“Pratićemo situaciju, ako dođe do nekog naglog poboljšanja onda može da se prica o tome, a ako ne dode ne treba ni da razgovaramo o tome”, istakao je Kon.

Govoreci o predstojecoj jeseni Kon kaže da možemo ocekivati da se dogodi ono što se redovno dešava sa respiratornim infekcijama, a to je da se povecava njihovo prisustvo i dodao da nema mesta strahu.

“Ono što se dešava sada na južnoj hemisferi je da nema gripa tako mnogo, a tamo je zima sada. Ovo nošenje maski itekako sprecava prenos gripa”, naveo je Kon.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO