Imunizacija i poštovanje mera ključni, četvrti talas dostigao maksimum

NOVI PAZAR – Stručno operativni tim Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara održao je redovnu sednicu. Istaknuto je da je grad, prema nekim pokazateljima, najverovatnije dostigao maksimum u aktuelnom talasu pandemije virusa Kodiv 19.

„U narednom periodu će najverovatnije doći do takozvanog zaravnjenja a potom očekujemo i pad brojki. Nema novih mera ali apelujemo na građane da poštuju mere koje su na snazi, da budu oprezni u kontaktima i okupljanjima“, kazao je član Operativnog tima Fevzija Murić.

„Molim ugostitelje da u svojim lokalima poštuju mere i obezbede građanima uslove za poštovanje mera. Danas smo usvojili odluku da, na predlog Sindikata prosvetnih radnika Ministarstvu prosvete uputimo zahtev, kako bi srednje škole u Novom Pazaru prešle na onlajn nastavu. Prezentujemo javnosti podatke o epidemiloškoj situaciji jedina smo lokalna samouprava koja to čini svakodnevno. Želimo da budemo potpuno transparentni, ali i da građani iz tih podataka shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa prilikama se odgovorno ponašaju“, kazao je Murić, apelujući na sve, a posebno na mlade u Novom Pazaru, da se vakcinišu. Osvrćući se na stanje u osnovnim školama, Murić je rekao:

“Dali smo i nalog da se prikupe podaci o broju zaraženih učenika u osnovnim školama i to ne samo iz državnih zdravstvenih ustanova, već i iz privatnih laboratorija i ordinacija. Imali smo inicijativu da i učenici od 5. do 8. razreda pređu na onlajn nastavu, ali smo od toga odustali. Analiziraćemo ove podatke, pa čemo, ako budu alarmantni, tražiti od Ministarstva i to”, dodao je Murić.

„Mladi su snaga ovog grada. Stojimo na raspolaganju za sve odgovore na nedoumice i pitanja oko imunizacije ali apelujem na studente i srednjoškolce da se vakcinišu, jer je nauka potvrdila važnost imunizacije i to treba poštovati. Apel upućujemo i najstarijima koji nisu imunizovani, da se zaštite jer, prema podacima kojima raspolažu, najveći procenat vakcinisanih pripada grupi srednje starosne dobi“, rekao je Murić, ističući da je nepoštovanje Zakona o zaraznim bolestima i kalkulisanje ljudskim pravima pojedinačno i u celini, za čitavu zajednicu jako opasno.

„Treba poštovati one ljude koji brinu o obolelima i poštovati njihove napore da pomognu. Zahvalnost medijima koji su doprineli da se procenat vakcinisanih u Novom Pazaru poveća i nadamo se da će se taj trend, za dobrobit svih, nastaviti“.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO