Naslovna Featured Istaknuto Imamović u Skupštini o finansiranju nacionanih veća

Imamović u Skupštini o finansiranju nacionanih veća

imamovic-u-skupstini-o-finansiranju-nacionanih-veca

Govoreći u raspravi o budžetu Republike Srbije za narednu godinu, narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, takođe je, između ostalog, komentarisao finansiranje nacionalnih veća.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je tom prilikom kazao da je sam naziv te budžetske linije problematičan gde se navodi ‘dotacije nevladinim oreganizacijama’. On je, kako stoji u informaciji dostavljenoj medijima, tom prilikom naglasio da je više puta istakao da nacionalna veća nisu nevladine organizacije, već  po Ustavu i zakonima organi manjinske samouprave koji se biraju na direktnim izborima, te da ih ima 23 i da predstavljaju gotovo trećinu ukupnog stanovništva Republike Srbije, zbog čega  je, navodi,  neprihvatljivo da budu tretirani kao nevladine organizacije.

Imamović podseća da se Koordinacija 23 nacionalna vijeća, nakon sastanka sa resornom ministarkom, obratila dopisom u kome od ministarke i Vlade zahtevaju da se odustane od planiranog umanjenja od 20% koje je predviđao posljednji rebalans budžeta. S obzirom da se zakonski od toga nije odustalo, on j epostavio pitanje zašto nije iznađen način da većima budu prebačena sredstva.

Imamović je takođe podsetio na zahvet nacionalnih veća da njihova sredstva, predviđena predlogom Budžeta za 2021. godinu, budu udvostručena, imajući u vidu , kako ističe, da su u ovo vreme krize nacionalna veća, iako njihova ovlašćenja ne pokrivaju oblast zdravstva, pomagala zdravstvanom sistemu i građanima, čime je znatno ugrožena njihova osnovna djelatnost.

On je kazao da su amandmanima pokušali da intervenišu u pravcu zahteva koji su predstavnici 23 nacionalna veća podnela Vladi.

Senada Kalić

Exit mobile version