ISTANBUL – Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pozvao je danas na zaključavanje od najmanje dve nedelje kako bi se obuzdao porast slučajeva korona virusa “van kontrole” i rekao da su smrtni slučajevi povezani sa kovid-19 samo u gradu premašili prijavljene smrti u celoj zemlji.

Imamoglu, vodeći političar glavne turske opozicione Republikanske narodne partije (ĆP), rekao je da najveći grad u zemlji mora reagovati brzo i pružiti jasnu sliku o drugom talasu pandemije, prenosi Rojters.

“Ovaj zadatak nije kao u periodu mart-april-maj (tokom prvog talasa). Krug se sužava”, rekao je on na otvaranju postrojenja za prečišćavanje vode.

“Naročito u poslednjih nedelju dana … samo u Istanbulu ima najmanje 50 smrtnih slučajeva više nego što je prijavljeno u celoj Turskoj,” dodao je Imamoglu, koji je prošle godine izabran nakon šokantnog poraza vladajuće partije predsednika Tajipa Erdogana AKP.

Gradonačelnik – koji je i sam prošlog meseca imao kovid-19 – rekao je da prihvata predlog lokalnog odbora za hitno zaključavanje u trajanju od 2-3 nedelje, nakon čega sledi kontrolisano otvaranje i period traženja kontakata.

Bolest kovid-19 odnela je više od 11.300 života u Turskoj.

indeksonline.rs