Naslovna Religija Islam Imam Al-Azhara: Poligamija je nepravda za žene

Imam Al-Azhara: Poligamija je nepravda za žene

Šeik al-Tayeb ocijenio je mnogoženstvo nepravednim, ukoliko se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kur'anu.

Al-Azhar je objavilo na Twitteru izjave šeika Tayeba i naglasio potrebu obnove u pogledu pitanja žena.

Šeik Ahmed al-Tayeb, vrhovni imam egipatske džamije i univerziteta Al-Azhar u Kairu, ocijenio je da je poligamija nepravedna prema ženama i da ne predstavlja pravilo u islamu, čime je izazvao velike rasprave u Egiptu.
Imam Al-Azhara nije prvi puta progovorio o poligamiji od kada je 2010. preuzeo dužnost. O toj temi je govorio 2016. dok je predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao na obnovu vjerskog govora. Ali sada je prvi puta šeik al-Tayeb ocijenio poligamiju nepravednom, ukoliko se ne poštuje načelo jednakosti navedeno u Kur'anu.
Njegove riječi je odmah pozdravilo Nacionalno vijeće žena, čija je predsjednica Maya Morsi rekla da “muslimanska vjera poštuje ženu, pravedna je prema njoj i dodjeljuje joj prava koja ranije nije imala”, prenosi agencija Hina.
Nakon izjava šeika al-Tayeba pokrenuta je živa polemika na društvenim mrežama, a institucija Al-Azhar je u subotu navečer precizirala da veliki imam “nije govorio o zabrani poligamije”.

Žene su polovina društva

U petak navečer je Al-Azhar je objavilo na Twitteru izjave šeika Tayeba i naglasio potrebu “obnove u pogledu pitanja žena”.
“Žene predstavljaju polovicu društva, ako se ne brinete o njima, to je kao da hodamo po jednoj nozi”, prenio je univerzitet riječi šeika Tayeba.
On je uz ostalo rekao da je “poligamija često nepravedna prema ženi i djeci, i ocijenio da je ona rezultat nerazumijevanja Kur'ana i tradicije Poslanika”
Veliki imam je izjavio u sedmičnoj tv-emisiji na nacionalnom satelitskom kanalu da su u krivu oni koji govore da brak mora biti poligaman.
On preporučuje da za dobro razmijevanje pitanja potrebno pročitati sve ajete o mnogoženstvu, jer neki pročitaju samo “dva, tri, četiri” i ne čitaju ono što je prethodilo i ono što ih slijedi.

Jednakopravnost najvažnija

“Je li musliman slobodan uzeti drugu, treću ili četvrtu suprugu? Koji uvjeti određuju tu slobodu?”, pita se on.
“Prema Kur'anu, jednakopravnost je uvjet za mnogoženstvo i ukoliko nema jednakopravnosti zabranjeno je mnogoženstvo”, objasnio je.
Šeik Tayeb je zatim podsjetio na ajet koji govori o mnogoženstvu koji navodi da “ukoliko niste sigurni da ste pravedni prema njima, oženite samo jednu”.
Izjave velikog imama al-Azhara su izazvale veliku raspravu na društvenim mrežama između pobornika i kritičara njegovih izjava.

Izvor: Agencije

Exit mobile version