Ikonopisac iz Raške osuđen na 30 godina zatvora

RAŠKA – Vladan Grahovac (28), osuđen u Višem sudu u Nišu zbog monstruoznog ubistva osamdesetdvogodišnje Nišlijke Jelice Tatarovski

Pred krivičnim većem Višeg suda u Nišu na zatvorsku kaznu u trajanju od 30 godina osuđen je Vladan Grahovac (28), ikonopisac iz Raške, koga je optužica teretila za krivično delo teškog ubistva na posebno svirep način, izvršeno pre godinu i po dana u jednoj stambenoj zgradi u Nišu. Istom odlukom niškog suda, ubica je u obavezi da plati 600.000 dinara na ime sudskih troškova, a biće mu oduzeto i 760 evra, koje je stekao izvršenjem zločina kakav se ne pamti u skorije vreme na jugu Srbije.

Ikonopisac iz Raške, Vladan Grahovac je 30. septembra 2019.godinu, u kasnim večernjim satima na niškom bulevaru dr Zorana Đinđića na prevaru ušao u stan Jelice Tatarovski, rođene 1937. godine, poznavajući dobro žrtvu jer je stanovao u istom soliteru dok je u svojevremeno studirao u Nišu. Starica, koja je živela sama, otvorila mu je vrata i ne slutivši ništa pustila ga je da uđe u stan. Grahovac je, međutim, odmah posle ulaska nasrnuo fizički na nju i počeo je da je tuče. Petnaestak minuta udarao ju je čekićem i nožem, nanevši joj teške telesne povrede, od kojih je Jelica Tatarovski preminula. Nakon što je usmrtio staricu Grahovac je ispreturao stan, pronašao i uzeo 760 evra otišao u obližnji Klinički centar, gde se kratko zadržao, a onda, tokom noći, seo na autobus i otišao za Beograd.

Ubijenu Jelicu Tatarovsku pronašla je unuka narednog dana, kada je kao i svakoga dana došla da je poseti. Niška policija je odmah pokrenula potragu i poteru za izvršiocem ubistva i u saradnji sa MUP-om Srbije, a na osnovu snimaka na kameri na ulazu u stambenu zgradu u kojoj je zločin izvršen, ubica Valadan Grahovac pronađen je u Beogradu i uhapšen.

Više javno tužilaštvo je posle završene istrage i psihijatrijskog veštačenja ubice zatražilo maksimalnu kaznu od 40 godina, koliko je po Krivičnom zakonu Srbije bilo zaprećeno u vreme izvršenja teškog ubistva, koje je okvalifikovano kao ubistvo na posebno svirep način. Najstrožu kaznu, rečeno je, tužilaštvo je zatražilo smatrajući da ne postoji ni jedna olakšavajuća okolnost za zločinca. Krivično veće je, međutim, izreklo kaznu od 30 godina zatvora jer se Grahovac, rečeno je, kajao zbog izvršenog ubistva. Sam ubica tvrdio je da je u vreme izvršenja zločina bio pod uticajem jakih opijata. Na jednom od ranijih ročišta tražio je da bude eutaniziran, ali taj njegov zahtev uopšte nije razmatran jer po srpskim zakonima eutanazija, odnosno ubistvo iz milosrđa nije predviđeno.

Vladan Grahovac je nedavno, prilikom odlaska sa prethodnpg ročišta pokušao skokom sa drugog sprata samoubistvo u niškoj Palati pravde, ali su ga zatvorski stražari i obezbeđenje niškog suda u tome sprečili.

Posle izricanja presude osuđeni zločinac vraćen je u Pritvorsku jedinicu KPZ Niš gde će, budući da mu je odlukom suda pritvor produžen do pravosnažnosti presude, ostati sve do odlaska na izdržavanje kazne.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO