Naslovna Vijesti IDIL zabranio snimanje i širenja snimaka u kojima se odrubljuju glave

IDIL zabranio snimanje i širenja snimaka u kojima se odrubljuju glave

Islamska zajednica Iraka i Levanta (IDIL) donijela je niz odluka kako bi popravila svoju reputaciju u očima svjetske javnosti, javlja AA.
Lideri IDIL-a odlučili su zabraniti ili ograničiti snimanje i slanje medijima snimke, u kojima militanti odrubljuju glave ili vrše krvoproliće. Prema odluci, koja je objavljena početkom septembra i na kojoj stoji potpis “Generalnog komiteta Islamske države”, potrebna je posebna dozvola za snimanje aktivnosti, koje privlače veliku pažnju u svijetu.
“Generalni komitet Islamske države donijela je odluku o zabrani snimanja i preko društvenih mreža širenja snimaka u kojima se odrubljuju glave, osim u posebnim slučajevima. Bilo kakvo kršenje ovog pravila imat će posljedice”, navodi se u odluci lidera IDIL-a.
Glasnogovornik IDIL-a Ebu Muhammed al-Adnani postavio je audio snimak na Youtube, u kojem kaže da su sunijski i šiitski muslimani, koji se ne povinuju odlukama IDIL-a “nevjernici”.
Adnan je kazao da civili koji ne žele biti meta militanata IDIL-a, ne smiju prelaziti u “redove neprijatelja”, te da su meta IDIL-a svi oni koji su na strani neprijatelja.
Prema saopćenju Centra za ljudska prava u Siriji, IDIL je oslobodio 45 civila u gradu Deyru'z Zor u Siriji. Militanti IDIL-a prvo su se borili protiv ovih građana, a zatim su ih uzeli u svoje kampove i nametnuli im vjersku edukaciju, nakon čega su ih oslobodili.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je ranije kazao kako je za uspješnu strategiju protiv IDIL-a, potrebna regionalna saradnja, zbog čega je zadužio američkog ministra vanjskih poslova Johna Kerryja da formira potrebnu koaliciju. Kerry je danas trebao otputovati na područje Bliskog Istoka kako bi formirao najveću moguću koaliciju u borbi protiv IDIL-a.
(Anadolu Agency)
Exit mobile version