I U SRBIJI SE OSETILO Hrvatska na udaru zemljotresa

Dva potresa koja su pogodila okolinu Zagreba rano jutros jačine 5,2 i 4,9 stepeni po Rihterovoj skali mogli su se osetiti i u Srbiji, rekli su za “Blic” iz Republičkog seizmološkog zavoda.

– Potres se mogao osetiti u Bačkoj Palanci, verovatno u nekim mestima u pograničnom pojasu, Novom Sadu i Beogradu. Ipak, to je kod nas bio veoma slabo podrhtavanje koje su najverovatnije osetili samo oni najsenzitivniji i sa laganim snom – rekli su nam u seizmološkom zavodu.

Iako se ovaj zemljotres u Zagrebu jako osetio i u celoj kontinentalnoj Hrvatskoj, kod nas je imao snagu tek IV stepena na Merkalijevoj skali, a drugi, slabiji potres, ljudi u našoj zemlji najverovatnije nisu ni osetili.

Epicentar prvog potresa bio je na 50 kilometara jugoistočno od Zagreba i 13 kilometara jugozapadno od Siska, na dubini od dva kilometra. Zemljotres je pogodio područje Petrinje, gde prema rečima gradonačelnika, ima štete.

– Pogodio nas snažan potres, nikada nisam ovo doživeo. Ne znam ima li žrtava, materijalne štete ima – rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, za N1.

Snažni potresi i u martu pogodili Zagreb

Podsećamo, u martu ove godine Zagreb i okolinu takođe su pogodla dva jaka potresa. U zoru 22. marta, u 6:23 ujutro, Zagreb je pogodio potres snage 5.5 po Rihtera. Nakon toga dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3 do 5 po Rihtera.

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO