I u 2022. godini  100.000 vaučera za odmor u Srbiji  

Zakonom o budžetu za 2022. godinu Vlada Srbije izdvojila je 500.000.000 dinara za subvencionisanje domaćeg turizma, a taj iznos pokriva kvotu od 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, budući da im je pojedinačna vrednost 5.000 dinara.

Turistički radnici očekuju da će i naredne godine biti veliko interesovanje građana za ove vaučere, kao i ove, kada su brzo planuli, pa je država u više navrata povećavala izdvajanja za ovu vrsti pomoći građanima i turističkoj privredi.

Naime, ove godine u prvi mah je obezbeđeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, ali su vaučeri potrošeni brže nego ikada, te je sredinom godine Vlada odobrila dodatnih 20.000 vaučera. Kako je i ovaj broj vaučera razdeljen za nekoliko sati, naknadno je odobreno još 30.000 vaučera.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), rekao je za Kurir da interesovanje za vaučere za odmor u Srbiji uvek vlada i da je siguran da će tako biti i naredne godine jer dodela tih vaučera pospešuje i unapređuje domaći turizam.

– Kada krene konkurs, ljudi brzo razgrabe vaučere jer nudimo 5.000 dinara za pet noćenja bilo gde u Srbiji. Smatram da bi bilo izvodljivo ukoliko bi se razgovaralo o tome da se dodeli 7.000 ili 8.000 dinara za neke manje destinacije, koje su tek u uzletu. To su, recimo, Ljubovija, Takovo, Gornji Milanovac, gde počinje da cveta seoski turizam, a primetno je da su građani i ove godine bili zainteresovani za ovakva mesta – kaže Seničić i dodaje:

– Svakako su najomiljenije destinacije banje, i to Sokobanja i Vrnjačka Banja, ali i Problom Banja, Ribarska Banja. Zatim planine Zlatibor i okolina, Kopaonik, Divčibare, Bajina Bašta, Tara…

On navodi i da bi, pored favorizovanja manjih destinacija u našoj zemlji, trebalo razgovarati sa nadležnima i da se, pored dodele vaučera za noćenje, uvede i da turističke agencije organizuju prevoz i vodiča.

– Lepo bi bilo kada bi građani za posetu ovakvih mesta imali i vodiča koji će im govoriti o znamenitostima naših mesta, smatram da bi to bilo moguće organizovati jer će i ove godine, sve dok traje pandemija, možda biti još veće interesovanje za posetu naših mesta.

Iz udruženja Moja Srbija pozivaju ugostitelje i hotelijere da se uključe u akciju vezanu za vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji kako bi svojim učešćem omogućili građanima Srbije što veći izbor objekata i destinacija za odmor tokom 2022.

– Subvencije koje su tokom nekoliko prethodnih godina date za razvoj domaćeg turizma dale su izvanredne rezultate. Prihodi od turizma rastu iz godine u godinu, a sve veći broj naših građana odlučuje da svoj odmor ili jedan deo odmora provede u Srbiji – navodi se u saopštenju za medije i dodaje da je za subvencionisani odmor građanima na raspolaganju više od 2.000 kategorisanih ugostiteljskih objekata.

Ko može dobiti vaučer

– Penzioneri

– Studenti

– Nezaposleni iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – Zaposleni građani čije primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara

– Ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno

– Nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bave isključivo poljoprivredom

– Korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica

 

Izvor: Kurir.rs

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO