I trudnice treba da se vakcinišu

Novopazarsko Ginekološko – akušersko odeljenje Opšte bolnice Novi Pazar jedno je od većih i najuređenijih odeljenja u Srbiji. U normalnim uslovima , godišnje se na ovom odeljenju rodi preko dve hiljade beba a podaci govore da se taj broj nije znatno smanjivao od marta 2020.godine, kada je u našu zemlju došao koronavirus.

“Mi smo od samog početka, odnosno saznanja da je među nama opaki koronavirus koji je i dalje prisutan, organizaciju posla napravili tako da sve naše pacijentkinje budu bezbedne”, kazao je načelnik ovog odeljenja dr Avdul Škrijelj. On je istakao da na odeljenje nije mogla doći nijedna pacijentkinja koja pre toga nije testirana kako bi se znalo gde da se pregled izvrši jer je na odeljenju obezbeđeno mesto za preglede onih koje su pozitivne kao i za porođaje. “Takav protokol i dalje važi i važiće sve dok se stanje sa virusom u potpunosti ne stabilizuje”, dodao je Škrijelj.

Inače, na ovom odeljenju se u normalnim uslovima godišnje rodi preko dve hiljade beba a podaci koje nam je dala pedijatrijska sestra Evica Mojsilović, taj broj se i nije znatno smanjio ni za vreme korone. “Ono što je nama jako bitno jeste da nismo imali slučaj da nam je rođena beba zaražena koronavirusom, već su nam se rađale sve zdrave bebe i mi smo zaista srećni zbog toga”, naglasila je Mojsilović.

Što se tiče vakcinacije trudnica, dr Škrijelj svim trudnicama savetuje da se uz konsultaciju ginekologa obavezno vakciniše jer na taj način štiti i sebe i bebu . Vakcinu treba da prime i buduće mame koje se spremaju za vantelesnu oplodnju kao i sve sugrađanke koje planiraju potomstvo u ovom periodu.

B.V.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO