Naslovna Vijesti Hronika I mravlji šverc nanosi štetu državi

I mravlji šverc nanosi štetu državi

i-mravlji-sverc-nanosi-stetu-drzavi

 

BEOGRAD – Uprava carina upozorila je danas na takozvani mravlji šverc, koji u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu.

“Carinici se suočavaju sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, kako na granici tako i u unutrašnjosti zemlje, prilikom ”dubinskih kontrola”, a takvi slučajevi kolokvijalno se nazivaju ”mravljim švercom”. Ta pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu”, navela je Uprava carina.

Predmet takvih zaplena najčešće su akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra na Gradini u kamionu novopazarskih tablica, pored prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova muške i ženske garderobe.

Vozač je rekao da je samoinicijativno, među prijavljenu robu smestio i ”nešto svoje robe” – 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona ”Tommy Hilfiger”, ”Hugo Boš”, ”Paul&Shark”, ”Moncler”, ”Prada”, ”D&G”.

U dubinskoj kontroli, kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen je prepun ”reno espejs”. Carinarnici na terminalu Niš, u vozu našli 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.

Na prelazu Vrška Čuka, carinici su u “opel insigniji”, za čijim je volanom bio slovački državlanin (30), pronašli i zaplenili 24 mobinih ”iPhone 6S”.

Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu za prodaju.

Pregledom kombija nemačkih tablica, na Kelebiji, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke otkriveno je da kriju akumulatore za automobile, kao i razne uređaje za negu kućnih ljubimaca, stolove za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratore, pa čak i dva polovna endoskopa.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version