Huso iz Prijepolja preteča Guglu

Ako neko u Prijepolju nema internet dovoljno je da pozove Husa Preljevića iz sela Dušmanići, jer ovaj krepki starac skoro tri decenije pre pojave Gugla u detaljno beleži šta se događa u Polimlju, a i šire.
„Imam napisano kada su spojene šine pruge Beograd-Bar bio je ponedeljak, 24. novembar 1975. godine, takođe sam zabeležio da je R.S. umro u svom automobilu dok je bio u zagrljaju sa mladom ljubavnicom, kad je doktor u Beogradu porodio devojčicu od deset godina. Imam upisano i da je u 87. godini umro astronaut Džon Jang deveti čovek koji je hodao po površini meseca. A 17. juna ove godine je sa trešnje pao Dino Redžić, oporavio se”, kaže prijepoljski Gugl koji je utefterio i kada se rodila Angela Merkel 17. jula 1954.
Huso precizno vodi i statistiku koliko je Prijepoljaca napustilo ovaj svet i kada, ali nećete verovati tačno u sekund.

Husu ništa ne promiče, foto: GZS

„Napišem kada je umro čovek i onda izračunam koliko je živeo godina, meseci, dana, sati, minuta i sekundi. A kad prisustvujem sahrani ja pišem koliko je ona trajala i kada je tačno čovek spušten u grob. Prošle godine u Prijepolju je umrlo 377 građana, od toga Srba 217, muslimana 160, ženskih osoba 183 a muškaraca 194”, kaže Preljević.
Huso živi na pobrđu iznad Prijepolja čiju istoriju poslednjih skoro pola veka ažurno beleži. Kuća mu je pored mejtefa, buduće džamije, o kojoj brine i koju održava a jedna knjigu je posvećena njoj, tu beleži koliko ljudi, po imenu i prezimuenu, dođe za vreme Ramazana da se klanja i kada dolazi hodža da obavi obred.
Na desetine popunjenih rokovnika čini istoriju Prijepolja, posebno je odvojena sveska u kojoj je zapisivao kada je zidao kuću koji radovi su se kada obavljali pa od temelja do krova, sve do useljenja.
Ali spisatelj iz Dušmanića nije samo beležio događaje iz tuđeg već i iz svog privatnog života.
„To sam pisao u skraćenoj verziji jer neću sutra kada bude čitao narod da zna šta sam radio sa ljubavnicama. Zabeležio sam da sam na neplaćenom odmoru bio sa jednom, pa stavim početno slovo i tri tačke, na Ravnoj njivi”, priča Preljević.

Beležnica iz Husovog privatnog života, foto: GZS

A dok je Husa, njegovim komšijama ne treba rokovnik sve je uredno zabeležno u beležnici seoskog gugla.
„Sve zapisuje, kada se radio put, dalekovodi, struja, kada se krava oteli, kada neko ode u goste ili mu pak neko dođe. Kada neko ide u vojsku, kada se oženi, porodi. Ne propušta ništa. Kada neko prođe putem on je zabeležio ko je i kada prošao. A i kada ne vidi on pita nekog i onda napiše”, kaže Husov Brat inače i komšija Hasan Preljević dodajući da je UDBA bila mala maca za njega, jer ništa ne može da mu promakne.
Izvor: GZS i PP Media

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO