Naslovna HRONIKA Hrvatin počeo da priča o ubistvima Belivukove kriminalne grupe

Hrvatin počeo da priča o ubistvima Belivukove kriminalne grupe

hrvatin-poceo-da-prica-o-ubistvima-belivukove-kriminalne-grupe

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC BEOGRAD – Okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, danas je počeo svoje slobodno izlaganje o krivičnim delima za koja se ova grupa potvrđenom optužnicom tereti.

Potvrđenom optužnicom grupa se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Hrvatin je na početku svog izlaganja rekao da je bio član kriminalne ali ne i navijačke grupe “Principi” pod čijim je velim delovala organizovana kriminalna grupa Belivuk-Miljković, dodajući da ga je Miloš Budimir upoznao sa ostatkom grupe po izlasku iz zatvora nakon odsluženja kazne u “Zabeli” .

Hrvatin je rekao da je u zatvoru ušao u konflikt sa Slavoljubom Trajkovićem zvanim Trajko, a nakon izlaska iz zatvora je čuo priče da Trajko hoće da ga ubije i “isecka”, kao i Belivuka.

Prema navodima iz optužnice grupa je ubila Aleksandra Gligorijevića jer je zajedno sa Trajkom planirao Belivukovu likvidaciju, dok je na fotografijama iz kuće u Ritopeku Gligorijeviću urezano na leđima “Trajko”.

Takođe, Trajko je uhapšen u martu prošle godine zbog ranjavanja šefa obezbeđenja noćnog kluba “Stefan Braun”.

Tokom izlaganja o navijačima i zaraćenim frakcijama navijača Partizana, Hrvatin je pomenuo Nemanju Bojovića zvanog Hemija, koji je nedavno ranjen iz vatrenog oružja u Zemunu, navideći da je obećao Miljkoviću da će pričati sa njim Bojovićem i da pokušati da dogovori sastanak sa njim.

Hrvatin je posvedočio kako mu je Miljković ispričao da je Ljubomira Markovića Kiću ubio Ljubomir Lainović (takođe kasnije ubijenog, prema svedočenju Srđana Lalića)

Okrivljeni-saradnik je ispričao da je po izlasku iz zatvora počeo da sarađuje sa Goranom Veličkovićem oko trgovine narkotika i
sprijateljio se sa njim, nakon čega je upitan od strane Belivuka i Miljkovića da ga namami, pristao.

Veličcković je sarađivao sa Hrvatinom i verovao mu, kako je to okrivljeni-saradnik ispričao, te mu je rekao da želi da kupi sebi pištolj i pitao ga da mu pomogne u tome.

Hrvatin je to preneo vođama klana, a Belivuk je došao na ideju da mu ponude njihove pištolje i na taj način dogovore sastanak, odnosno namame kako bi ga oteli.

Okrivljeni-saradnik je detaljno objasnio plan i pripremu pred Veličkovićevu otmicu, navodeći da je tog dana pokupio Veličkovića i po dogovoru sa pripadnicima i doveo ga do njive, gde je trebalo da kupi pištolj od “matorog” odnosno optuženog Nebojše Jankovića zvanog Hell.

Prema Hrvatinovim rečima, nakon sto su pripadnici grupe iskočili iz kukuruza, vičući “policija” i savladali Veličkovića, Hrvatin je viknuo “matori šta mi uradi, što mi namesti policiju”.

Hrvatin je rekao da se prema Veličkoviću ponšao prijateljski kako ne bi posumnjao da će ga oteti i kasnije ubiti.
Miljković je, kako tvrdi Hrvatin, bio najveseliji kada je Hrvatin pristao da namami Veličkovića, jer ga je on najviše mrzeo od svih pripadnika klana.

Nakon otmice, kako tvrdi Hrvatin, Miljković je rekao da je na njega “pao red da ubije” zbog čega se uputio ka kući u Ritopek, dok su pripadnici koji su vrć bili tamo uzeli Veličkovićev telefon i videli da je u kontaktu sa Filipom Koraćem, navodnim pripadnikom škaljarskog klana, a kojeg su zvali “zalizani” .

Hrvatin je kako je kazao iz tri razloga pristao da namami Veličkovića, zbog novca, jer je već bio u grupi i najviše se sprijateljio sa Miljkovićem.

Tokom planiranja Velickovićeve otmice, Miljković je dao predlog da se on otme na jednom parkingu, gde je , kako tvrdi Hrvatin, otet i čovek kog su zvali “svinja”.

Okrivljeni-saradnik Srjdan Lalić je tokom svedočenja rekao da su pripadnici grupe Mirka Kojića zvali “svinja”, te da su ga oteli na parkingu i ubili.

Hrvatin je ispričao da mu je Miljković rekao da je ova grupa uz kavački klan, kao i da je vođa Radoje Zvicer “top burazer”, dodao je da se na stadionu nalazio veliki mural priapdnika kavačkog klana Vladimira Roganovića koji je ubijen u Beču u decembru 2018. godine.

Hrvatin je u Zabeli odsluzio kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva navijača Fk Voždovac koje je izvrsio 2005. godine.

Pre početka Hrvatinovog iskaza, okrivljenom-saradniku Srđanu Laliću su prikazane fotografije MUP-a na kojima se ukupno nalazilo 55 automobila i jedan motor, koje su pripadnici ove grupe navodno koristili.

Lalić je kako tvrdi prepoznao blindirana vozila optužene braće Budimir i Belivuka, kao i neka vozila koja su se koristila prilikom izvršenja krivičnih dela, ali i automobile Miljkovićeve i supruge Marka Budimira.

U ovom postupku trojica optuženih su se nagodila sa tuzilaštvom za organizovani kriminal da pričaju o krivičnim delima ove kriminalne grupe.

Bojan Hrvatin će ukoliko ispuni uslove svog sporazuma po završetku suđenja biti osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, Srđan Lalić na kaznu zatvora od 18 godina i Nikola Spasojević na kaznu zatvora od 14 godina.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version