Predsjedavajući predsjedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka, zamjenik predsjednika Stranke, profesor Salih Hot, uputio je pismo predsjedniku Sandžačke demokratske partije Nihadu Hasanoviću, pismo prenosimo u cjelosti:

„Uvaženi gospodine Hasanović,

Na prijedlog odbornika srpske liste 24.04.2019. godine u Novom Pazaru i 13.05.2019. godine u Sjenici odbornici Sandžačke demokratske partije, suprotno Deklaraciji o strateškom partnerstvu, glasali su da se sa dnevnog reda skupština skine prijedlog SDA Sandžaka o nazivima ulica i trgova u Novom Pazaru i Sjenici.

Postupajući na taj način, odbornici Vaše stranke građanima Novog Pazara i Sjenice, uskratili su osnovno demokratsko pravo da budu upoznati sa prijedlogom odluke o nazivima ulica prije stavljanja u administrativnu proceduru za usvajanje.

U skladu sa tim smatramo da ste dužni da pomognete da se ova nepravda učinjena građanima Novog Pazara i Sjenice ispravi.

Predlažemo da se u najkraćem mogućem roku zakaže posebna sjednica skupštine na kojoj će se razmatrati prijedlog ove odluke i time omogući građanima da ostvare svoje demokratsko pravo da lično i preko svojih odbornika budu upoznati sa prijedlogom ove odluke. 

Koristimo priliku da Vas obavijestimo da su, nedemokratskim postupkom vaših odbornika i javnim istupima Muamera Bačevca i Rasima Ljajića, grubo prekršene odredbe Deklaracije o strateškom partnerstvu, te da je važenje Deklaracije sa Vaše strane otkazano.

Ujedno Vas podsjećamo da do danas nismo dobili odgovor na pisani zahtjev od 9. maja 2019. godine, da kao stranke potpisnice Deklaracije započnemo razgovore u vezi sa ovim otvorenim temama. 

Imajući u vidu naprijed navedeno tražimo da Vaši odbornici podrže naš prijedlog odluke o nazivima ulica i trgova, ukoliko želite da nastavimo saradnju na ravnopravnim osnovama.

Osnovni smisao naše Deklaracije o strateškom partnerstvu je da sa svojim odbornicima obezbjedimo stabilne skupštinske većine u sandžačkim opštinama za usvajanje razvojnih i ostalih značajnih projekata bez ucjenjivanja srpske liste i sitnih bošnjačkih stranaka.

Stavljanjem odbornika Sandžačke demokratske partije na srpsku stranu, a na štetu bošnjačkog naroda koji čini preko 80% u ove dvije opštine izgubljen je smisao i suština potpisane Deklaracije o strateškom partnerstvu.

Ukoliko ne učinite napor da se ova Deklaracija i naša saradnja nastavi, 7 juna 2019. godine, potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu sa i naše strane će prestati da važi, o čemu ćemo tog dana obavijestiti javnost.

Sa željom da zajednički nađemo najbolje rješenje za bošnjački narod i ostale građane Sandžaka“ navodi se u pismu koje je predsjedavajući predsjedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka, zamjenik predsjednika Stranke, profesor Salih Hot, uputio predsjedniku Sandžačke demokratske partije Nihadu Hasanoviću.

SDP: Ne pristajemo na ultimatume

Sandžačka demokratska partija izražava čuđenje sadržinom i načinom na koji je intonirano pismo predsedavajućeg Predsedništva SDA Saliha Hota. To, smatraju u SDP-u nije poziv na dijalog  i razgovor već, kako navode u saopštenju, otvorena najava raskida koalicije na lokalnom nivou.

’’Poštenije bi bilo da se to otvoreno kaže, nego da se na ovakav način prebacuje krivica na drugoga. Sandžačka demokratksa partija neće pristati ni na kakav ultimatum, bez obzira o čemu se radi. Nismo prihvatali ultimatume ni mnogo jačim političkim činiocima, pa nećemo ni ovaj, niti smo mi bilo kome davali ultimatume. Javnost treba da zna da je ovaj poziv da se prihvati predlog odluke o nazivima ulica i trgova najobičniji izgovor da se raskine koalicija, a da se krivica za to svali na Sandžačku demokratsku partiju. Kada se traži razlog onda ga je lako i naći, bez obzira da li su to nazivi ulica u Novom Pazaru i Sjenici ili Berlinu i Londonu. Takođe, kada se traži rešenje za neki problem on se lako nađe kada za to postoji politička volja. Kod SDA je očigledno nema.

Da je bilo iskrenosti, zajedno bismo seli i razgovarali o toj odluci, ispoštovali bismo proceduru i kosultovali stručnu javnosti. To SDA nije želela, krili su taj dokument dok ga nisu na Skupštinu grada Novog Pazara izneli po principu ”ili sve ili ništa”.

Taj dokument sam po sebi ima dosta konstruktivnih predloga koji su vredni pažnje, ali i jedan deo upitnih predloga koji mogu ponovo izazvati tenzije i netrpeljivost među našim sugrađanima, a najviše je predloga koji u najmanju ruku zbunjuju.

Sada očekuju od nas da ovaj polovičan predlog prihvatimo i osudimo ljude našeg Grada da žive u ulicama koje će se zvati, ulica Vrabaca, Ulica Jela, Ulica Breza, Ulica Dunja, Ulica Dudova, Ulica Oraha, i slično.

Nadalje, optuživati odbornike SDP-a, zatim Muamera Bačevca i ministra Ljajića za kršenje deklaracije je u najmanju ruku smešno, imajući u vidu šta je sve Ugljanin govorio o našem osnivaču. To su bile takve uvrede da su ljudi iz vrha SDA molili medije da ne prenose Ugljaninove izjave jer je ”lupao šta je stigao”.

Ugljanin, očigledno nezadovoljan zbog toga, je zatim održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovio sve ono čega su se njegovi saradnici stideli.

Smisao koalicije je razgovor i dogovor između onih koji ne misle isto. Kada bi smo isto mislili bili bismo jedna stranka. Sandžačka demokratska partija je spremna da na principu međusobnog uvažavanja i poštovanja razgovara o svim otvorenim pitanjima, pa i o nazivima ulica. Ukoliko je SDA spremna da na takav način razgovara u nama će imati sagovornika u bilo koje vreme i o bilo kojoj temi, bez ucena, rokova, ultimatuma i bilo čega što bi taj razgovor unapred obesmislilo’’ navodi se u saopštenju za javnost Sandžačke demokratske partije.