Hor Đulistan priređuje večeras koncert na Gradskom šetalištu povodom jubileja

Novi Pazar – Ponovodom 10 godina od osnivanja prvog sandžačkog hora “Đulistan” večeras će se u 21h na gradskom šetalištu u Novom Pazaru održati koncert na kome će učešće uzeti novi ali i stari članovi ovog hora.

HOR DJULISTAN osnovan je 2003. godine u cilju odrzavanja i unapredjivanja jednog od veoma bitnih segmenata bosnjacko-islamske tradicije i duhovnosti, ilahija i kasida.
Prvi put je nastupio povodom Kurban Bajrama 2003. godine, a zatim odrzao niz koncerata kojima se predstavio najpre sandzackoj publici,zatim i publici u Gorazdu(BIH).

hor đulistan 2004 godine
hor đulistan 2004 godine

2004 godine nastupa na bosanskoj NTV HAYAT, gdje predstavlja tri od osam ilahija koje ce se naci na albumu prvencu izdatom marta mjeseca iste godine. Dakle, samo je jedna godina rada bila potrebna clanovima hora da svoje visegodisnje muzicko i pjevacko iskustvo pretoce u 8 potpuno novih ilahija i kasida. Album je dobio ime “SANDZACKE ILAHIJE”. Uslijedio je niz koncerata u Novom Pazaru, sandzackim gradovima, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i šire.
U tom periodu hor je brojao oko 20 clanova a bio je pracen sestoclanim orkestrom sastavljenim od profesionalnih muzicara.
Danas poslije 4 godine postojanja HOR DJULISTAN za sobom ima preko 150 koncerata, 65 clanova, a orkestar broji 10 clanova.
Krunom svog postojanja smatra svoj prvi album “SANDZACKE ILAHIJE”, kao i koncert “NAD SANDZAKOM” koji je odrzan 15. aprila 2007. godine u prepunoj novopazarskoj hali sportova, ucesce na velikom koncertu ilahija i kasida “Pod zastavom Muhammeda s.a.v.s) u Sarajevskoj “Zetri” 15. decembra 2006 godine, te ucesce na manifestciji “Moj Ummete” 28. jula 2007. godine , kojom je uz prisustvo vodecih izvodjaca ilahija iz cijelog svijeta obiljezeno sest stoljeca Islama u Bosnii i Hercegovini.
Hor Djulistan trenutno radi na svom drugom albumu koji je najavljen promocijom prve snimljene ilahije “La illahe illallah” koju izvodi Elvir Bogucanin, jedan od solista ovog hora.
HOR DJULISTAN je saradjivao sa vodecim izvodjacima i horovima iz oblasti interpretacije i negovanja ilahija.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO