Hitno upozorenje RHMZ: Snežni pokrivač do 25cm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog stvaranja snežnog pokrivača u Srbiji.

Prema najavama, do kraja dana i u toku noći u jugozapadnoj Srbiji stvoriće se snežni pokrivač visine od 5 do 15 cm, u planinama od 15 do 25 cm.

U kombinaciji sa hladnijim vremenom može se stvoriti i poledica, što je opasnost da vozilo prokliza, upozorava AMSS.

U planinskim predelima južne i jugozapadne krajeve Srbije doći će do formiranja snežnog pokrivača, zbog kojih će pojedini planinski putevi biti prekriveni snegom, a na kojima će pored zimskih guma vozačima biti potrebna i upotreba lanaca.

Upozorenje RHMZ je na snazi do 28. decembra.

Kiša koja je padala tokom noći u ranim jutarnjim časovima prešla je u susnežicu i sneg. Snežni pokrivač od nekoliko centimetara već je formiran na Kamenoj Gori i Jabuci.

Sneg već nekoliko sati intenzivno pada i na Zlatiboru, a u okolnim selima snežni pokrivač dostigao je visinu od deset cenitimetara. Snežne padavine nisu zaobišle ni Čačak, rano jutros kiša je prešla u susnežicu i sneg. Sneg već satima pada na području opštine Gornji Milanovac, a u selima na obroncima planine Suvobor već je formiran snežni pokrivač od nekoliko centimetara.

Takođe je Republički hidrometeorološki zavod najavio da će od ponedeljka do srede u južnom Banatu duvati jak jugoistočni vetar (košava), povremeno olujne snage sa maksimalnom brzinom od 24 do 28 m/s.

Izvor: Nova S

Foto: Vladislav Mitić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO