Hilari Klinton zvanično nominovana i ušla u istoriju

585

Bivša državna sekretarka i prva dama Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton (68), ušla je u istoriju kao prva žena u američkoj istoriji koju je jedna velika stranka nominovala za predsednika države.

Klinton je na konvenciji Demokratske stranke, koja se održava u Filadelfiji, uspela da sakupi neophodnih 2.382 delegata i da na taj način i zvanično pobedi svog protivkandidata Bernija Sandersa.

Kandidatkinja demokrata je svoju nominaciju nazvala istorijskim korakom za žene u SAD. Svim ženama je poručila “da će možda postati prva žena predsednik SAD” i da će kasnije jedna od njih sledeti njen put.

Skup u Filadelfiji povremeno je bio haotičan, s obzirom da su Sandersove pristalice više puta burno reagovale, ali su njihovi protesti bili nešto blaži nego prethodnog dana, kada je objavljeno više hiljada stranačkih mejlova iz kojih se vidi da su čelnici stranke otvoreno favorizovali Hilari Klinton.

Sandersove pristalice odbile su njegov poziv da se, posle propasti njegove pretkandidature, ujedine iza Hilari Klinton kao predsedničke kandidatkinje Demokratske stranke. Demonstranti su rekli da ih uopšte nije ubedio Sandersov govor na konvenciji kada je rekao da na osnovu njenih ideja i njenog vođstva Hilari Klinton “mora da postane sledeći predsednik SAD”.

Sanders “nije nikog ubedio da glasa za Hilari!”, rekao je Greg Greg, bolničar iz Oregona i dodao da će on glasati za kandidata Zelenih, uz opasku da će “radije glasati za nešto što hoću i izgubiti, nego za nešto što neću i pobediti”.

Na izborima koji će biti održani 8. novembra Hilari Klinton će se nadmetati sa kandidatom republikanaca Donaldom Trampom.

izvor: N1