Hidžimi reprezentativcima Alžira – Treba da postite na prvenstvu

Među nogometašima reprezentacija koje su prošle u drugi krug Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu nalazi se i određeni broj muslimana, koji se suočavaju sa dilemom da li da počnu sa postom u mjesecu ramazanu, ili ne.
Velike vrućine i vlažnost vazduha u Brazilu su već izazvale brige kod nogometaša – muslimana, koji će morati dobro da razmotre izazov odricanja od hrane, a naročito vode, u momentima koji će možda biti i odlučujući za nastavak njihovih karijera.
Ramazan počinje u subotu i trajaće narednih 30 dana, koje će muslimani širom svijeta da provedu u postu, odričući se najprije hrane i vode.
Na Mundijalu 2014 u Brazilu je nastupio veliki broj nogometaša muslimana. Osim igrača iz reprezentacija Alžira i Nigerije, veći broj ih je i u nekim evropskim reprezentacijama, poput Dembelea i Fellainija iz Belgije; Benzeme i Sakhoa iz Francuske; Shaqirija i Inlera iz Švicarske; Ozila i Khedire iz Njemačke…
“Neću moći postiti tokom ramazana, jer ću raditi,” kaženj njemački reprezentativac Mesut Ozil, inače turskog porijekla.
Vanredni profesor Fakulteta za teologiju na Univerzitetu u Ankari, Ihsan Capcioglu, kaže da islam omogućava muslimanima da u teškim uslovima i situacijama ispunjavaju svoje vjerske obaveze kroz dobra djela, umjesto posta.
Njegov kolega na Univerzitetu, profesor Oznur Ozdogan dodaje: “Ustvari, osoba može postići veoma dobre rezultate i dok posti, jer uspjeh dolazi od Boga.”
Capcioglu je pak objasnio da post ima veći značaj od pukog odricanja od jela i piće – post znači i duhovnu vezu sa Bogom.
Dželul Hidžimi, alžirski državni koordinator za vjerska pitanja, izjavio je da bi igrači Alžira trebali postiti, skrećući pažnju na Kur'anski ajet, u kome se kaže: “Post je za vas dobar.” Međutim, pri tome dodaje: “Ukoliko post bude izazvao nepoželjne efekte po njih, onda im je dozvoljeno da ga prekinu.”
Hidžimi je uputio zahtjev FIFA-i da utakmice ovih igrača rasporedi u noćnim terminima, kako bi im se olakšale bila kakve potencijalne negativne fizičke efekte posta.
Beril Yilmaz, nutricionistica u turskom nogometnom klubu Genclerbirligi, upozorila je da se postu ne pristupa u slučaju pojačane fizičke aktivnosti. “Stres i glad mogu izazvati hipoglikemijsku komu i nesvjesticu. Nikad ne preporučujemo nogometašima koji su nekada ranije imali napade hipoglikemije da poste,” rekla je Yilmaz.
(AA)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO