Haško tužilaštvo uložilo žalbu na presudu Šešelju

990
Beograd, 3. marta 2016. - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Seselj na konferenciji za novinare SRS-a. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je žalbu na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, i zatražilo od suda da ga proglasi krivim i osudi ili da suđenje bude ponovljeno.

U žalbi na 100 strana uz dodatne anekse, tužilaštvo ističe da je prvostepeno veće sudije Žan Klod Antoanetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje jer nije zaključilo da Šešeljevi govori “predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premeštanja”.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno veće nije donelo ispravnu odluku, niti dalo valjane razloge za svoje zaključke, niti uvažilo agrumente i dokaze tužilaštva.

Haški tribunal je 31. marta izrekao oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova veća zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, osim sudije Flavije Latanci.

Tužilaštvo je ranije tražilo da Šešelj bude osuđen na kaznu od 28 godina zatvora.

izvor: N1