Haški sud sutra izriče pravosnažnu presudu Ratku Mladiću

Petočlano žalbeno veće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove izreći će sutra presudu Ratku Mladiću u sedištu suda u Hagu. Glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc je uoči izricanja presude Mladiću kazao kako očekuje da će mu biti potvrđena kazna doživotnog zatvora. Za Devnik govori i predsednica Helsinškog odbora za ljudska i manjinska prava u Srbiji Sonja Biserko.

U izjavi za bosanskohercegovački javni servis BH Radio 1 Bramerc je izrazio optimizam da su, kako je rekao, uspeli ubediti sudije Žalbenog veća da potvrde prvostepenu presudu.

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne kaznene sudove delimično se žalilo na presudu koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju doneo ratnom komandantu vojske bosanskih Srba 2017. godine, osudivši ga na doživotni zatvor.

Mladić je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, ali je veće Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju odbacilo navode da je odgovoran za genocid počinjen u pet drugih opština u BiH 1992. godine, poput Prijedora.

Tužilaštvo je zatražilo od drugostepenog veća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove da potvrdi ovu tačku optužnice, a žrtve zločina se tome nadaju.

Sa druge strane, Mladićeva odbrana očekuje oslobađajuću presudu ili barem ponovno suđenje.

Ove je za Dnevnik Radio televizije Novi Pazar komentarilsala Predsednica Helsinškog odbora za ljudska i manjinska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Podsećamo,  prvostepenom presudom Mladić je osuđen na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”. Osuđen je po 10, od 11 tačaka optužnice.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Sa Sonjom Biserko razgovarala urednica informativnog programa RTV Novi Pazar Senada Kalić.

Senada Kalić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO